talentenmarkt

20 bedrijven zoeken match met werkzoekende vluchtelingen

ANTWERPEN - Zowat 20 bedrijven en 25 arbeidsbemiddelaars zijn op de afspraak in het Antwerpse congrescentrum Grauwzusters voor de tweede talentenmarkt van Grenzeloos Talent 2019. Dit project van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland wil met de steun van de stad Antwerpen de grote groep erkende vluchtelingen in Antwerpen sneller op de arbeidsmarkt krijgen.

Ongeveer 50 erkende vluchtelingen, die op zoek zijn naar een job of een werkervaring, kwamen langs. Net als vorig jaar werden de kandidaten vooraf gescreend op hun kennis, taalniveau en vaardigheden. "Bij iemand uit Eritrea of Syrië is het niet altijd evident om zicht te krijgen op hun diploma of werkervaring. Om geen kostbare tijd te verliezen, kunnen bedrijven via onze online tool vooraf omschrijven welk soort competenties ze zoeken. Op basis daarvan gaan arbeidsbemiddelaars zoals VDAB of SBS Skillbuilders dan gericht op zoek naar geschikte kandidaten. De kans op een succesvolle match wordt hierdoor heel wat groter", legt Pieter Leuridan, projectcoördinator van Voka Antwerpen-Waasland, uit.

[gallery type="rectangular" ids="65208,65210,65212"]

Ondernemers vragen extra taalondersteuning

Taal blijft voor bedrijven de belangrijkste barrière om de stap te zetten naar werkzoekende vluchtelingen of nieuwkomers. Culturele verschillen worden slechts zelden als een probleem ervaren. Dat blijkt uit een kwalitatieve bevraging bij 100 bedrijven, die Voka Antwerpen-Waasland uitvoerde in aanloop naar de talentenmarkt.

55 procent of meer dan de helft van de deelnemende respondenten had al ervaring met het werken met anderstalige nieuwkomers. De overige 45 procent overweegt de mogelijkheid om met anderstaligen in zee te gaan. De taalbarrière houdt vooral verband met de omgang met klanten, en het begrijpen van veiligheidsprocedures. In een werkomgeving met arbeiders, waar meertaligheid niet vanzelfsprekend is, wordt de beperkte interactie met de collega’s, of de vrees daarvoor, soms ook als belemmering opgegeven.

Haast alle bedrijven die met anderstaligen werken, vragen meer ondersteuning omtrent de taalproblematiek: taalcursussen na de werkuren, mogelijkheid om taalcoaches in te huren op de werkvloer, financiële ondersteuning en minder omslachtige administratie.