FOTO0315 Foto: Walter Saenen

2022 was recordjaar voor DEME

ZWIJNDRECHT - De maritieme aannemer DEME brak het voorbije jaar twee records. Nooit werd meer omzet geboekt, en nooit was het orderboek zo dik. Dat blijkt uit de jaarresultaten van het bedrijf uit Zwijndrecht, vooral bekend als baggeraar en bouwer van windparken op zee.

DEME

- in 2022 voor het eerst een zelfstandig beursgenoteerd bedrijf - zag de omzet met 6 procent stijgen tot 2,655 miljard euro. Alle segmenten droegen bij aan de omzetgroei, zowel de bagger-, de offshore energie- als de milieuactiviteiten.

Die omzet resulteerde in een winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) van 474 miljoen euro, wat vergelijkbaar is met 2021. Netto bleef daar 113 miljoen euro van over. Dat is iets minder dan in 2021, voornamelijk als gevolg van negatieve wisselkoersresultaten.

Het bedrijf stelt een brutodividend voor van 1,5 euro per aandeel. Het orderboek zit met 6,19 miljard euro ook op een record, wat meteen vijf procent hoger is dan een jaar eerder. DEME spreekt van een aanhoudende gezonde vraag, een sterke marktpositionering en omvangrijke nieuwe projecten, vooral bij de bouw van windmolenparken op zee.

De maritieme aannemer verwacht een hogere omzet dit jaar en een vergelijkbare ebitda-marge. De investeringsuitgaven dit jaar worden ingeschat op 500 miljoen euro.