Nieuws Antwerpen 29 bedrijven willen internationaal doorbreken

29 bedrijven willen internationaal doorbreken

29 bedrijven willen internationaal doorbreken

BASFBASF29 Vlaamse bedrijven gaan met elkaar samenwerken. Ze gaan kennis, competenties en tools met elkaar uitwisselen. Op die manier willen ze zich strategisch versterken en mee de regio uitbouwen met zogenaamde lead plants en lead companies.

Het initiatief gaat uit van de werkgeversorganisatie Voka-Kamers van Koophandel Antwerpen-Waasland, Mechelen en Kempen. Het samenwerkingsverband kan in dit opzicht gezien worden als een steunbeer onder het Nieuw Industrieel Beleid van de Vlaamse minister-president Kris Peeters. Die sprak terzake zijn waardering uit voor het project dat “de transformatie van ons industrieel weefsel en de fabrieken van de toekomst een stuk dichterbij brengt.”

Het project Lead Plants/Lead Companies werd gisteren opgestart bij een van de deelnemende bedrijven, Atab. Atab is het Europese hoofdkwartier en het R&D-center van de Canadese IKO-groep. Atab is een producent van kunststof dakbedekkingsmaterialen, thermische isolatie en vloeibare waterdichting. Directeur Dirk Theuns lichtte tijdens de officiële voorstelling de strategie van Atab toe: “in het jaar 2000 werden wij opgenomen in de Canadese groep IKO. IKO stelde vast dat Atab een kennis- en competentiecentrum was voor systemen van waterafdichting voor platte daken. Deze aanwezigheid van eigen kennis en vaardigheden gaf Atab haar rol als lead plant en maakte ze meteen ook tot een sterke competitieve speler.” Atab onvertuigde de IKO-groep meteen ook om 20 miljoen euro te investeren om de rol vn lead plant verder uit te bouwen.”

De leadstrategie is gebouwd op acht thema’s die verwerkt zijn in acht workshops, gespreid over twee jaar. Een kern van acht sterke internationale spelers engageerde zich om een van de fundamenten van het lead project te leveren. “Dat doen ze door open en transparant hun ervaringen te delen en door het strategisch belang van de acht criteria elk een score mee te geven. Elke deelnemer kan dan voor zichzelf aangeven in welke mate hij operationeel scoort. Op die manier kan de individuele benchmark gezet worden en de opbouw van de individuele leadstrategie beginnen”, zei Bernard Van Milders, de voorzitter van Voka-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.”

Concreet: een lead company is een bedrijf dat in Vlaanderen de ambitie heeft om haar rol internationaal verder uit te breiden. Bij een lead company is kennisintensiteit de barometer welke ervoor zorgt dat het bedrijf een internationale rol gaat spelen.

Een lead plant is een eenheid van een multinationale onderneming die product of procesgerelateerde kennis ontwikkelt en in deze een fundamentele rol speelt binnen een multinationale omgeving. Kennis intensiteit is hierbij de barometer.

Alle deelnemende bedrijven:
* Ashland Specialties Belgium, Beveren-Waas
* ATAB, Zwijndrecht
* BASF Antwerpen, Antwerpen
* Bilfinger ROB, Beveren-Waas
* RPC Cobelplast, Lokeren
* Evonik, Antwerpen
* Helioscreen Hunter Douglas Belgium, Lokeren
* Monument Chemical, Antwerpen
* AGC Glass Europe, Mol
* Genzyme, Geel
* Mars Belgium, Olen
* Thermo Fischer Scientific, Geel
* CG, Mechelen
* Continental Automotive, Mechelen
* Du Pont De Nemours, Mechelen
* Pfizer Manufacturing, Bornem
* Vink, Heist-op–den-Berg
* Aannemingsbedrijf Aertssen, Stabroek
* Blue Planet Group, Antwerpen
* Boma, Antwerpen
* De Meyer Constructie, Temse
* Fan, Kontich
* Frisomat, Wijnegem
* Hego, Antwerpen
* Newtec, Sint Niklaas
* Vermeiren, Antwerpen
* Lavetan, Turnhout
* Novatio International, Olen
* Soudal, Turnhout

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.