Nieuws 3 manieren om uw bedrijfswinsten te gebruiken

3 manieren om uw bedrijfswinsten te gebruiken

3 manieren om uw bedrijfswinsten te gebruiken

Heeft uw vennootschap winst gemaakt? Wat is dan de beste manier om deze te gebruiken en tegelijk minder belastingen te betalen?

Er zijn verschillende manieren om de winst van uw vennootschap te gebruiken. Ze worden fiscaal anders behandeld.

1. De investeringsaftrek

U kunt winst investeren in uw eigen onderneming. Via de investeringsaftrek worden kmo’s aangemoedigd om productieve investeringen te doen. De investeringsaftrek verlaagt het bedrag waarop belastingen moeten worden betaald. Het bedrag van de aftrek wordt bepaald als een percentage van de investering. Het is nu het moment om ervan te profiteren, want de Corona-wet III, die het basistarief van de investeringsaftrek opvoerde van 8 naar 25%, werd verlengd tot en met 31 december 2022.

2. De dividenduitkering

Een dividend is een uitkering van een deel van de belastbare winst aan de aandeelhouders van een onderneming. Op dit bedrag betaalt de onderneming eerst vennootschapsbelasting, en daarna nog eens 30% roerende voorheffing op dividenden. Merk op dat onder het VVPR-bis-regime kmo’s onder bepaalde voorwaarden kunnen genieten van een vermindering van de roerende voorheffing op dividenden tot 15% of 20%.

3. De liquidatiereserve

Sinds 2015 kunt u elk jaar (een deel van) uw winst toewijzen aan een zogenaamde liquidatiereserve. U betaalt onmiddellijk een bijdrage van 10% op het bedrag. Na een wachttijd van vijf jaar kunt u deze liquidatiereserve als dividend uitkeren tegen het tarief van 5% roerende voorheffing. Keert u de liquidatiereserve eerder uit, dan betaalt u 20% roerende voorheffing. Als de liquidatiereserve wordt uitgekeerd wanneer de vennootschap ophoudt te bestaan, dan is ze vrijgesteld van belasting.

Weet u nu wat u met uw winst moet doen? Klik dan hier en doe ook een check-up van uw professionele verzekeringen. In minder dan vijf minuten krijgt u een volledig overzicht van alle verzekeringen die beantwoorden aan de noden van uw onderneming.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.