Vakantiesalon A_2017

40 jaar Vakantiesalon Antwerpen

Antwerpen - Van donderdag 25 tot en met zondag 28 januari maken de hallen van Antwerp Expo weer plaats voor de grootste reishappening in Vlaanderen. Het Vakantiesalon van Antwerpen is intussen aan zijn veertigste editie toe.  Het wordt voor bezoekers van het feestvierende Vakantiesalon Antwerpen dit jaar niet makkelijk om een vakantiebestemming of formule te kiezen. Made in Antwerpen helpt je alvast een beetje op weg met enkele tips voor landen die je op je verlanglijstje moet zetten en bestemmingen die je beter mijdt.  

Democratieën, maar daarom geen democratische prijzen

Noord-Korea komt geregeld in het nieuws, maar is geen vakantieparadijs. Het land heeft de reputatie van minst democratische land ter wereld te zijn (Bron: Democracy Index The Economist) en je komt er omzeggens niet in. Als je toch naar het Verre Oosten wil, vind je meer democratische alternatieven – weliswaar op bestuurlijk vlak, maar niet qua prijzen – in Japan, Taiwan of Zuid-Korea. Voor het meest democratische land ter wereld, reis je naar Noorwegen.

Op city trip

Barcelona, Amsterdam en Venetië zien liever wat minder toeristen komen. Maak eens een originele city trip en kies voor de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Berlijn is nog steeds een van de meest voordelige grootsteden van Europa of beleef het hele jaar de charmes van Lissabon.

Van de stilte genieten

Wil je naar een land met de absoluut laagste bevolkingsdichtheid om daar van de stilte te genieten, dan moet je naar Mongolië, Australië of Namibië (3 inwoners per km²). In Europa is IJsland het minst bevolkte land met 3,6 inwoners per km² (Bron: Verenigde Naties & CIA World Fact Book). In Hal 4 van het Vakantiesalon Antwerpen zullen verschillende reisorganisaties informeren over de minst drukke landen ter wereld.

Oorlogsgebieden

Afghanistan, Libië, Mali, Syrië, Jemen, …zijn uiteraard af te raden. Verre landen waar oorlog zo goed als uitgesloten is, zijn b.v. Costa Rica in Midden-Amerika en Mauritius in de Indische Oceaan. Die hebben helemaal geen leger.

Wie reist, vervuilt want zorgt voor extra CO2-uitstoot

Autoreizen, vliegreizen en cruises zijn het meest vervuilend. De bus en de trein vervuilen het minst. In Hal 1 zal je hierover alle info vinden. Wil je nog minder vervuilen, laat je dan informeren over een wandel- of fietsvakantie. Ook door minder ver te reizen, beperk je de CO2-uitstoot: wat dacht je van een weekendje Rotterdam of Trier, een actieve vakantie in de Ardennen of een vakantie aan onze Belgische kust?

Gevaarlijk versus veilig

Ondanks de wondermooie stranden en natuurgebieden zijn Honduras, Venezuela en Belize de gevaarlijkste landen ter wereld omdat ze het hoogste aantal moorden kennen. Zo telt Honduras 84 moorden per 100.000 inwoners, in België is dat gelukkig slechts 1,76 moorden. De veiligste landen ter wereld liggen allemaal in West-, Noord- en Zuid-Europa. San Marino, Liechtenstein, Andorra, Luxemburg en IJsland zijn de veiligste landen ter wereld. Maar ook Japan, Singapore en Brunei zijn bijzonder veilig (Bron: UN Office on Drugs and Crime's International Homicide Statistics).

Niet voor vrouwen of gays

Alleenreizende vrouwen krijgen voor Saudi-Arabië geen visum, mogen zich niet alleen verplaatsen en dienen steeds gesluierd te zijn. Maar niet alleen in Arabische landen zijn vrouwen benadeeld. Ook India, Pakistan, Brazilië en een resem Afrikaanse landen zijn bestemmingen waar beperkte rechten en geweld voor onveiligheid zorgen. Vrouwen hebben de meeste rechten en de gelijkheid tussen mannen en vrouwen is het hoogst in Scandinavië, maar ook in Burundi, Slovenië en Ierland (Bron: World Economic Forum, Global Gender Gap Report 2017). Vrouwonvriendelijke landen zijn vaak ook geen bestemmingen voor gays en die mijden best ook Rusland, Jamaica of Egypte. De landen met de beste rechten voor gays zijn de Benelux, de Scandinavische landen, Groot-Brittannië, Frankrijk, Canada, Ierland en Spanje (Bron:  Spartacus Gay Travel Index).

Respect voor de natuur

Sommige natuurgebieden zijn zo broos dat zelfs minimale vormen van toerisme rampzalig zijn en daar reis je dus beter niet heen. Zo heeft de overheid van Ecuador beperkingen ingevoerd voor reizen naar de unieke Galapagos Eilanden. Peru beperkt het aantal bezoekers aan de Machu Picchu. Om het aantal beklimmers van de Mount Everest terug te dringen, moet je tegenwoordig met een kost van ongeveer 35.000 euro rekenen. Maar ook dat is niet voldoende om de tonnen afval op te ruimen die jaarlijks door klimmers achtergelaten worden. Gelukkig hebben Ecuador, Peru en Nepal nog veel meer te bieden zoals zal blijken uit het grote aanbod van actieve vakanties naar die landen in Hal 4.