Nieuws Antwerpen 400 mensen worden uit WATT-toren geëvacueerd

400 mensen worden uit WATT-toren geëvacueerd

400 mensen worden uit WATT-toren geëvacueerd

ANTWERPEN – Vrijdag 22 februari vindt er een speciale brandoefening in de WATT-Toren plaats. De Antwerpse vastgoedspeler Group Hugo Ceusters-SCMS, die syndicus is van het gebouw, staat in voor de coördinatie, evaluatie en bijsturing. Ook de technische onderhoudsfirma Ecom uit Antwerpen leidt alles mee in goede banen.

De aanleiding van de oefening is een brand op de vierde verdieping vorig jaar. Na de evaluatie werd een plan opgesteld om het gebouw veiliger te maken. De evacuatieoefening hoort daarbij. Op die manier wil de brandweer het gebouw voldoende leren kennen om geen kostbare tijd te verliezen als het effectief brandt. Verder wil de brandweer nagaan tot welke verdieping de brandweerladder geraakt.

“In het oefenscenario ontstaat een brand op de twaalfde verdieping, waarbij een persoon gewond geraakt en geëvacueerd dient te worden”, klinkt het bij de brandweer. “Het gaat om een speciale brandoefening, aangezien de toren onder hoogbouw valt en circa 400 mensen tewerkstelt. Dit verhoogt de kans op het uitbreken van paniek en op een grotere brandbelasting.”

Antwerpse expertise

De brandweer, Ecom en beveiligingsfirma Securitas zullen ter plaatse zijn om de oefening in goede banen te leiden. Group Hugo Ceusters-SCMS coördineert het geheel.

“Hoewel dit niet tot de wettelijke verplichtingen van een syndicus behoort, zijn we van mening dat we hier een rol van coördinator moeten opnemen”, zegt Eric Wauters van Group Hugo Ceusters-SCMS. “Ik volg de oefening op de voet en zal die vervolgens met de mede-eigenaars en brandweer uitvoerig evalueren en bijsturen.”

De volledige oefening zou in het najaar nog eens met een ander brandweerkorps worden herhaald. Dan zal de brandweer ook van de splinternieuwe brandlift in het gebouw gebruik kunnen maken.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.