Bao Living en Uze Benjamin Eysermans van Bao Living en Uze. Foto's: Joren De Weerdt en Maarten De Bouw

8 Antwerpse start-ups ontvangen steun voor innovatief project

ANTWERPEN - De stad Antwerpen trekt 700.000 euro uit aan investerings- en exploitatiebudget voor acht geselecteerde projecten van Antwerpse start-ups. De stad wil op deze manier Antwerpse bedrijven met innovatieve ideeën ondersteunen en stimuleren.

In november 2022 lanceerde de stad een oproep gericht aan kmo's met een innovatief project in de gezondheidszorg of proejcten die de economie circulair of digitaal stimuleren.  Zeventig ondernemers dienden een dossier in. Een jury selecteerde vervolgens acht diverse inzendingen: van projecten om vervuild afvalwater te zuiveren en C02 om te zetten in chemische bouwstenen tot mobiele laadpalen en de ontwikkeling van een circulair bouwproject.

8 projecten

De geselecteerde projecten zijn: 1) Aquature technologies, een internationale start-up gevestigd in BlueChem. Zij zuiveren vervuild afvalwater. 2) Oxylum, een spin-off van de Universiteit Antwerpen die gevestigd is in BlueApp. Zij werken aan een technologie waarbij C02 met behulp van hernieuwbare energie omgzet wordt in chemische bouwstenen zoals mierenzuur of ethyleen. 3) Uze die een mobiele snel-laadservice heeft ontwikkeld voor het opladen van elektrische voertuigen. 4) Bao Living, een start-up actief in modulair en circulair bouwen. Zij ontwikkelde SAM, een ciculair bouwpakket voor inbouw van meubilair, inclusief nutsvoorzienningen.

LEES OOK. Geen laadpaal? Dan brengt Uze de laadpaal naar u: “Het is een beetje zoals bij Uber Eats of Deliveroo”

5) Marple, een tech start-up uit The Beacon. Zij lanceerde een web-based data-analyse platform dat ingenieurs helpt bij de ontwikkeling van complexe producten en systemen. 6) ImmuneWatch, is ook een spin-off van de Universiteit Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Ze ontwikkelen innovatieve AI-toepassingen in het domein van vaccinologie en infectieziekten. 7) Salvus Health, zij ontwikkelen software voor apothekers. 8) Sfinyo, een start-up die werkt op productinnovatie in het domein wondzorg.

LEES OOK. Sustainable starter: Bao Living bouwt verder aan duurzame bouwsector

Zij krijgen nu in totaal 700.000 euro financiële ondersteuning. De projecten moeten binnen een termijn van negen maanden gerealiseerd worden.

LEES OOK. Starter van de week: Oxylum zet CO2 om in duurzame chemicaliën