Nieuws 8 op de 10 kmo’s willen geen werkweek van 4 dagen invoeren

8 op de 10 kmo’s willen geen werkweek van 4 dagen invoeren

Foto Serge Minten

8 op de 10 kmo’s willen geen werkweek van 4 dagen invoeren

Bijna 8 op de 10 kmo’s overwegen de mogelijkheid niet om een vierdagenwerkweek in te voeren. Eén op de 10 kmo’s (10 procent) overweegt dat wel. Slechts 8 procent van de kmo-bedrijfsleiders geeft aan dat een voltijdse werkweek op vier dagen plannen, zoals de arbeidsdeal voorstelt, haalbaar is voor hun organisatie. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstenbedrijf Acerta en werkgeversorganisaties Etion en VKW Limburg bij meer dan 500 kmo’s.

De mogelijkheid tot het afwerken van de voltijdse werkweek in vier dagen is een van de opvallendste elementen uit de arbeidsdeal. 77 procent van de kleine en middelgrote ondernemingen vindt dit alvast niet haalbaar. 14 procent van de kmo’s geeft toe nog niet te weten of een ingekorte voltijdse werkweek iets voor hen is.

“We merken wel dat er nog veel onwetendheid is bij de bedrijven over de maatregel. De meeste bedrijven vrezen dat het de planning van het werk ingewikkelder zal maken en dat de continuïteit in het bedrijf misschien in het gedrang komt. Het legt daarenboven ook een hoge werkdruk op aan de werknemers zelf, want 9,5 uur werken op een dag is niet min en met een stijgende burn-outratio is dat zeker ook een belangrijk aandachtspunt”, zegt experte Annelies Bries van Acerta Consult.

Voordelen

“De vierdagenwerkweek is duidelijk niet in alle kmo’s en voor alle functies haalbaar. Maar in het kader van de bredere arbeidsdeal kan deze maatregel werknemers en werkgevers waar deze vierdagenweek wel tot de mogelijkheden behoort, mogelijk meer ademruimte geven om zo makkelijker werknemers aan te werven die zich hiertoe voelen aangetrokken”, besluiten de experten van Acerta.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.