80 Antwerpse en Wase ondernemers op missie naar de Emiraten

80 Vlaamse ondernemers zijn met Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland op netwerkmissie naar Dubai en Abu Dhabi vertrokken. Vlaams minister-president Jan Jambon voegt zich ter plaatse ook bij de delegatie. Naast een bezoek aan de Wereldexpo tijdens de Vlaamse Week, worden de bedrijfsleiders ontvangen bij DP World en bij een aantal grote Vlaamse spelers als DEME, Soudal, Besix en Aertssen Group. "Het is verbazend hoeveel sterke bedrijven uit onze regio al actief zijn in de Emiraten. Onze missie is voor de andere deelnemers natuurlijk een unieke gelegenheid om vanop de eerste rij hun ervaringen te horen", zegt gedelegeerd bestuurder Luc Luwel van de Kamer Antwerpen-Waasland.

"De banden met Dubai en de Dubai Chamber of Commerce zijn niet op één dag gesmeed", zegt Luc Luwel. "We organiseerden al twee eerdere missies naar de Verenigde Arabische Emiraten (UAE). We waren hierin toen een voorloper. De Wereldexpo leek ons hét ideale moment om na de uitbraak van Covid-19 de banden met deze regio opnieuw aan te halen. Een beetje ook in de geest van de slogan van de expo: 'Connecting Minds, Creating the Future'. De 35ste Wereldexpo heeft specifieke aandacht voor duurzaamheid, schone energie en circulariteit. Thema’s waarin onze Antwerps-Wase industrie echt wel toonaangevend is. Dit is voor een deel ook de reden waarom onze bedrijven het zo indrukwekkend goed doen in de UAE."

Eén van de deelnemers Luc Vandenbulcke, CEO van DEME, formuleert het als volgt: "DEME is wereldleider in het bieden van oplossingen voor wereldwijde uitdagingen, zoals een groeiende bevolking, de stijgende zeespiegel en het terugdringen van de CO2-uitstoot. Deze expertise willen we als hoofdsponsor van het Belgisch Paviljoen extra in de verf zetten, en samen met Voka Antwerpen-Waasland willen we tijdens deze themaweek tonen dat Vlaamse technologische knowhow tot de wereldtop behoort. Zo waren we betrokken bij grootschalige baggerprojecten, zoals de landaanwinning van La Mer in Dubai en de uitbreiding van de haven van Doha in Qatar. Nu zetten we onze jarenlange expertise ook volop in de regio in voor de productie, transport en opslag van groene waterstof uit hernieuwbare energiebronnen. We ontwikkelen momenteel een eerste groot waterstofproject in Oman."

Erwin Jansen, medeoprichter van technologieconsultant Wunderman-Thompson, ziet deze missie als een uitgelezen kans om nieuwe contacten te leggen. "Het programma dat de Antwerps-Wase Kamer van Koophandel in elkaar heeft gestoken, geeft de gelegenheid om te leren van zowel de andere deelnemers als van de mensen die we ter plaatse gaan ontmoeten. Ook het bezoek aan de Expo klinkt veelbelovend. En als kers op de kaart zal ik er in de week dat we er zijn, het contract ondertekenen met een nieuwe klant voor Wunderman-Thompson; een internationale speler met hoofdkwartier in Dubai.  We zijn al maanden bezig om deze relatie vorm te geven en het zal de eerste maal zijn dat ik het management van dit bedrijf in het echt kan ontmoeten. Dit wordt dus in alle betekenissen van het woord een reis waarin alles samenkomt."