Nieuws Antwerpen 80% meer passagiers op Luchthaven Deurne

80% meer passagiers op Luchthaven Deurne

80% meer passagiers op Luchthaven Deurne

jetairtjeLichte euforie op de Luchthaven van Deurne. Tijdens de eerste negen maanden van het lopende jaar is het aantal passagiers met liefst 80% gestegen tot 158.550 man. Een en ander heeft uiteraard veel te maken met de opening van de nieuwe lijnen op toeristische centra als Malaga en Mallorca. De toename van het aantal passagiers creëerde ook 37 extra jobs op de luchthaven.

Tijdens de eerste negen maanden van 2015 maakten 158.550 reizigers gebruik van de Antwerpse luchthaven. Dit is een stijging van 80 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en 48,8 procent meer dan twee jaar geleden. In 2014 kende het passagiersaantal een absoluut dieptepunt.

Ondertussen investeert de luchthaven massaal in de vernieuwing van de installaties. Zo werd al een grotere bagageband geïnstalleerd en zullen vertrekkende passagiers in de nabije toekomst in een grotere, meer comfortabele ruimte op hun vlucht kunnen wachten. Er werden ook voertuigen met een lagere CO2-uitstoot aangekocht en energiebesparende maatregelen genomen.

“Daarnaast investeerde de private sector in de vernieuwing en uitbreiding van de parkings. Er komt nog dit jaar een nieuwe airportshop met koffiebar in de hall en er wordt van start gegaan met de inrichting van de nieuwe retailzone in het luchthavengebouw. Twee autoverhuurbedrijven openen binnenkort een onthaalbalie. Ook in restaurant Belair is het de hele dag merkelijk drukker dan pakweg een jaar geleden”, zegt Marcel Buelens, CEO van Antwerp Airport.

“De stijging van het aantal passagiers en de uitbreiding van de catering-, parking- en retailactiviteiten hebben nu al een positief effect op de werkgelegenheid op en rond de luchthaven”, aldus Buelens. “Dit jaar alleen al kwamen er 37 nieuwe arbeidsplaatsen bij, de onrechtstreekse jobs niet meegerekend. Dit is zeer hoopvol voor de toekomst en in lijn met eerdere berekeningen van de Nationale Bank van België waaruit blijkt dat per 100.000 extra passagiers er tot 100 nieuwe jobs kunnen worden gecreëerd.

In samenwerking met Besix Park werd op het terrein van luchthaven het aantal parkeerplaatsen fors uitgebreid. Tegelijk werd beslist om de parkeertarieven bescheiden te houden. Hierdoor zijn er op of rond de luchthaven geen parkeerproblemen.

Toerisme als economische groeipool

Hoewel de vluchten van en naar Antwerpen voornamelijk zakenreizigers aantrekken, maken ook toeristen gebruik van het nieuwe vluchtenaanbod. Steeds meer buitenlandse toeristen reizen trouwens met het vliegtuig naar Antwerpen. “Sinds de opening van de nieuwe routes in april van dit jaar waren dat er al meer dan 3.600. Zij zijn voornamelijk afkomstig uit Noord-Italië, Catalonië en de regio rond Berlijn. Uit cijfers van Toerisme Vlaanderen blijkt dat de gemiddelde verblijfsduur 2,5 nachten is en elke toerist ruim 148 euro per verbleven nacht besteedt. Ook dat is goed nieuws voor de lokale economie”, besluit Marcel Buelens.

Nieuwe aanvliegprocedure

Vanaf december zullen vliegtuigen op de luchthaven van Antwerpen kunnen landen op basis van satellietnavigatie. Deze RNP-approach (Required Navigation Performance) hanteert naast radiobakens op de grond ook satellietgegevens. Hierdoor wordt nauwkeuriger navigeren mogelijk. Dat heeft uiteraard een positief effect op het milieu. RNP zal ook steeds meer toegepast worden voor vertrekkende vliegtuigen.

Aan de invoering van de RNP-approach ging nauw overleg vooraf tussen de luchthavendirectie, Belgocontrol, de overheid en vertegenwoordigers van de sector die actief zijn op de luchthaven.

Antwerpen is de eerste Belgische luchthaven waar de RNP-approach zal toegepast worden. Later zal Belgocontrol deze technologie ook uitrollen op andere Belgische luchthavens.

Vanuit Antwerpen worden lijnvluchten aangeboden naar 14 bestemmingen in 5 landen: Berlijn en Hamburg (Duitsland) Milaan en Rome (Italië), Alicante, Barcelona, Malaga, Mallorca en Ibiza (Spanje), London City, Southampton en Birmingham (Verenigd Koninkrijk) en Genève en Zürich (Zwitserland)

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.