Nieuws Antwerpen 93% van de Antwerpse industrie zet sterk in op energie-efficiëntie

93% van de Antwerpse industrie zet sterk in op energie-efficiëntie

93% van de Antwerpse industrie zet sterk in op energie-efficiëntie

ANTWERPEN – Meer dan 90 procent van de industriële bedrijven in Antwerpen investeert sterk in efficiënter energieverbruik. Die conclusie trekt het Industrieforum van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland na een studie bij 50 regiobedrijven. Bij bijna de helft staan de komende drie jaar nieuwe investeringen in groene energie op de prioriteitenlijst.

De ondervraagde bedrijven waren captains of industry. 93 procent van hen investeert in efficiënter energieverbruik. 43 procent recupereert energie uit restwarmte of hydraulische systemen. Daarnaast gaat één op de vijf bedrijven regelmatig na of er opportuniteiten zijn om energiestromen te hergebruiken. Al deze cijfers zetten onze regio midden in het Europese peloton.

“We lopen alleen wat achter wat het opleiden en trainen van medewerkers rond energie-efficiëntie betreft. Hier kan ook de overheid een rol opnemen”, zegt Wim Michiels, voorzitter van het Industrieforum. Ook Voka Antwerpen-Waasland wil daarbij helpen. “We bekijken hoe we bedrijven kunnen coachen in het opleiden van medewerkers rond energie-efficiëntie. Op die manier willen we ons engagement opnemen binnen het klimaatactieplan van de stad Antwerpen”, aldus gedelegeerd bestuurder Luc Luwel.

Energie in top drie

De studie peilde naar de manier waarop onze bedrijven hun energiebeleid voeren en deed een vergelijking met elf andere West-Europese landen.

“In alle sectoren staat energie in de top drie van belangrijkste operationele kosten. De prijs van elektriciteit in ons land ligt bovendien 15 tot 34 procent hoger dan het gemiddelde in onze buurlanden; een belangrijk concurrentienadeel. Bedrijven hebben er dus alle belang bij om die kosten nauwgezet op te volgen en zo laag mogelijk te houden”, aldus Wim Michiels.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.