antwerpen

Aangroei jonge bevolking het hoogst in Antwerpen

Van alle Vlaamse centrumsteden is de bevolkingsaangroei het grootst in Antwerpen, op de voet gevolgd door Gent. In Antwerpen bedroeg de bevolkingsaangroei tussen 2000 en 2017 16,2%. In Gent is dat 15,1 %. De aangroei is dan weer het laagst in Brugge, Oostende, Kortrijk en Genk. De cijfers komen uit een studie die wordt bekendgemaakt door Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem, Open VLD,  en voorzitter van de commissie binnenlands bestuur van het Vlaams Parlement.

De Hoge bevolkingsaangroei in Antwerpen zit vooral bij kinderen en jongeren. In de leeftijdscategorieën van 0 tot 5 jaar (aangroei met 7,2%) en van 5 tot 19 jaar (+ 17,1%) ligt Antwerpen vooraan. De groei zit hem voor een groot deel bij de studentenpopulatie, want ook in Gent en Leuven groeit de bevolking sterk. In de oudere bevolkingscategorieën is de aangroei in Antwerpen veel minder groot dan bijvoorbeeld in een kuststad als Oostende. De West-Vlaamse steden staan overigens allemaal aan de top wat vergrijzing betreft, en dat is begrijpelijk omdat heel wat ouderen de kust opzoeken.

Qua inkomen hangt Antwerpen dan weer aan het staartje. Van alle centrumsteden verdient de Antwerpenaar gemiddeld het minst: 15.615 € in 2014. En ook qua inkomensaangroei blijven de inwoners van 't stad' achteraan bengelen: die aangroei bedroeg tussen 2005 en 2014 maar 19,70 %, terwijl dat in Genk bijvoorbeeld ruim 36% was.

Voor de Antwerpenaars is dat geen goed nieuws want waar de evolutie van hun inkomen maar matig is, blijven de prijzen van de woningen fors stijgen. De prijzen van gewone woonhuizen stegen afgelopen jaar in Antwerpen met 6%.  Net zoals het jaar ervoor, ging de prijs van de gewone woonhuizen niet in alle centrumsteden omhoog. In Hasselt (-5,6%) en Brugge (-4,9%) daalden de prijzen.