Nieuws Antwerpen Aanpassing lichtenregeling A12 op komst

Aanpassing lichtenregeling A12 op komst

Aanpassing lichtenregeling A12 op komst

AARTSELAAR/WILRIJK – Vanaf 19 augustus zal een aangepaste lichtenregeling in voege gaan op de kruispunten van de A12 en de Boomsesteenweg (N177) in Aartselaar. Dit is een eerste maatregel als gevolg van het overleg tussen Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, verschillende burgemeesters en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) over de precaire mobiliteitssituatie op de A12.

In maart van dit jaar was een nieuwe maximaal conflictvrije lichtenregeling ingesteld. AWV beoogde hiermee de veiligheid op de kruispunten te verhogen, maar kreeg bakken kritiek. Zo zorgde de nieuwe lichtenregeling voor langere wachttijden in de zijstraten en voor heel wat sluipverkeer. Ook mede door de werken van Aquafin aan het kruispunt met de Kontichsesteenweg kwam de doorstroming teveel in het gedrang.

De aangepaste lichtenregeling gaat in voege op de kruispunten van de A12 met de Bist/Langlaarsteenweg, de Vluchtenburgstraat/Leugstraat en de Helststraat/Guido Gezellestraat. De aanpassing geeft verkeer op de aantakkende zijstraten opnieuw tegelijk en dus langer groen. Op het kruispunt met de Cleydaellaan/Kontichsesteenweg gebeurt de aanpassing van de lichten op 31 augustus omdat Aquafin momenteel nog werkt op dit kruispunt.

De aanpassingswerken starten maandag 19 augustus na de ochtendspits en zullen per kruispunt ongeveer een uur duren. Dit zal even hinder met zich meebrengen, omdat oversteken tijdelijk dan niet mogelijk is. Waar nodig zal de politie assistentie verlenen om het verkeer in goede banen te leiden.

Het gaat volgens AWV om een tijdelijke aanpassing, want na afloop van de werken van Aquafin, voorzien in het voorjaar 2020, zal de regeling opnieuw aangepast worden.

Eerste stap

Deze ingreep is slechts een eerste element uit een groot maatregelenpakket dat is afgesproken. “Er is meer nodig dan het aanpassen van de lichtenregeling om de mobiliteit op de A12 vlot te trekken. Er is beslist dat tegen eind 2019 bijkomende opstelstroken aangelegd op de A12 over een totale lengte van 1.200 meter in elke rijrichting”, zegt Dirk Bulteel, directeur Belangenbehartiging van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

Voor andere structurele maatregelen is meer tijd nodig. “Overleg met AWV leert ons dat de studie voor het plaatsen van fietsbruggen en de ondertunneling van de kruispunten voorlopig op schema zitten. We blijven erover waken dat ook hier de timing wordt gehaald. Snel handelen is broodnodig om de economische leefbaarheid in de regio te vrijwaren”, besluit Dirk Bulteel.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.