Nieuws Antwerpen Aantal faillissementen blijft stijgen tegenover vorig jaar

Aantal faillissementen blijft stijgen tegenover vorig jaar

Aantal faillissementen blijft stijgen tegenover vorig jaar

ANTWERPEN – In september 2019 gingen in België 1.145 bedrijven failliet, een stijging van 16,4 procent in vergelijking met september 2018. De provincie Antwerpen doet het met een stijging van 10,2 procent of 184 faillissementen in september 2019 iets beter. Dat blijkt uit de studie faillissementen van Graydon Belgium.

In september van dit jaar waren er in het arrondissement Antwerpen 139 falingen. Dat komt overeen met een stijging met 7,7 procent tegenover september 2018.

Op één na hoogste faillissementsjaar

Na drie kwartalen zijn er in België al 8.741 faillissementen uitgesproken, het op één na hoogste cijfer ooit gemeten in dezelfde periode. Het jaar 2013 blijft voorlopig triest recordhouder. Ten opzichte van de eerste 9 maanden van 2018 gaat het om een stijging met 15,2 procent. Het aantal faillissementen in het Vlaamse Gewest (4.244) is in de eerste drie kwartalen van 2019 toegenomen met 19,7 procent.

Graydon wijst er wel op dat de stijging van het aantal faillissementen, die nu al een hele tijd aanhoudt, te verklaren is, en niet mag gedramatiseerd worden.

“Recent onderzoek heeft uitgewezen dat vooral een aantal wetswijzigingen aan de basis ligt van de hoge cijfers. Vandaag kunnen bijvoorbeeld ook vzw’s en vrije beroepen in faling gaan en een tweede kans krijgen. Daarnaast gebruiken verschillende rechtbanken ook de mogelijkheden die ze gekregen hebben om zogenaamde spookbedrijven op te doeken”, aldus Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon.

Binnen de provincie Antwerpen werden in de periode van januari tot en met september van dit jaar 1.476 faillissementen geopend, een stijging met 17,2 procent tegenover de eerste drie kwartalen van 2018. Ondanks het grote aandeel van 1.006 faillissementen van het arrondissement Antwerpen is de stijging er met 12,8 procent iets minder groot.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.