Nieuws Antwerpen Aantal faillissementen neemt weer toe

Aantal faillissementen neemt weer toe

Aantal faillissementen neemt weer toe

jongenstochIn de afgesloten maand april zijn in het arrondissement Antwerpen liefst 153 ondernemingen failliet gegaan. Dit is 25% meer dan tijdens diezelfde periode van 2014. In de hele provincie Antwerpen steeg het aantal faillissementen in april met 18% tot 204 dossiers.

Het lijkt er op die manier op dat de optimistische tendenzen bij de conjunctuurverbetering weer omgeslagen zijn. De analisten van het handelsinformatiekantoor Graydon Belgium gaan er vanuit dat april 2015 zelfs een van de slechtste maanden ooit was. Een vaststelling die geldt voor het hele land met 965 faillissementen in april of 85 (+9%) meer dan in 2014. Vooral Limburg doet het in dit opzicht heel slecht. Een en ander zou evenwel een uitloper kunnen zijn van de recente sluiting van Ford Genk in de provincie. In Limburg werden in april liefst 82 bedrijven failliet verklaard: 46% meer dan in april 2014.

Bepalend bij de slechte gang van zaken in het hele land is volgens analist Eric Van den Broele de vaststelling dat de WCO-procedure verstrengd is. Daardoor kregen allicht minder bedrijven door de handelsrechtbanken een opschorting van betaling toegekend. Daardoor gingen er ook meer failliet.

En nog zoiets: de gemiddelde leeftijd van de bedrijven die failliet gaan is duidelijk aan het stijgen. Liefst 16% van de ondernemingen die in Vlaanderen de boeken moeten neerleggen zijn vandaag meer dan 25 jaar oud. Dat was vroeger helemaal niet het geval.

In de eerste vier maanden van het lopende jaar zijn in de provincie Antwerpen 1545 jobs verloren gegaan. Het meest dramatische dossier was dat van de keten Talking French waarbij 104 jobs verloren gingen. Bij Axez Interim in Merksem werden 22 jobs geschrapt.

Het lijstje van de recente falingen kun je vinden op www.madeinantwerpen.be/falingen

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.