Nieuws Steeds minder familiale landbouwbedrijven

Steeds minder familiale landbouwbedrijven

Foto Marc Herremans

Steeds minder familiale landbouwbedrijven

Vlaanderen telt jaar na jaar minder landbouwbedrijven, zo blijkt uit cijfers van minister van Landbouw Hilde Crevits. Het zijn vooral de kleinere ondernemingen die verdwijnen, en de bedrijven die overblijven, tellen steeds meer dieren.

De daling van het aantal bedrijven is vooral zichtbaar bij de veehouders. Bij de varkensboeren ging het aantal bedrijven tussen 2005 en 2020 van 6.451 naar 3.530 (-47 procent). Bij de bedrijven met runderen werd in dezelfde periode een daling opgetekend van 18.237 naar 9.899 (-46 procent). Bij de pluimveehouders ten slotte ging het van 1.248 naar 858 (-31 procent).

De overblijvende bedrijven worden wel steeds groter. Zo waren er in 2005 gemiddeld 87 runderen per bedrijf, in 2020 was dat 154 (+77 procent).

Stikstofakkoord

“Kleine familiale bedrijven moeten meer en meer plaats ruimen voor alsmaar grotere spelers”, reageert Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin. Hij vreest dat met het Vlaamse stikstofakkoord nog meer familiebedrijven zullen verdwijnen in de veeteelt.

LEES OOK. “Aan dit tempo is er over dertig jaar geen landbouw meer”

Het stikstofakkoord houdt onder meer in dat een 40-tal rode bedrijven die bijzonder veel stikstof uitstoten – de zogenaamde piekbelasters – tegen 2025 moeten sluiten. Zij krijgen daar wel een vergoeding voor. Daarnaast krijgen zowat 120 donkeroranje veeteeltbedrijven de kans om vrijwillig te stoppen tegen 2026.

“Voor velen zullen de grote investeringen die gevraagd worden op vlak van stikstofuitstoot gewoonweg niet haalbaar zijn, waardoor de familiale veeteelt helemaal dreigt te verdwijnen”, besluit Sintobin.

Reageer op dit bericht

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.