Nieuws Antwerpen Aantal krantenwinkels daalt onafgebroken

Aantal krantenwinkels daalt onafgebroken

Aantal krantenwinkels daalt onafgebroken

krantenElke week sluiten drie tot vier krantenwinkels hun deuren. De uitbaters van een krantenwinkel zagen hun dagbladrondes de laatste jaren sterk dalen. Ze wijten dat voor een stuk aan de “oneerlijke concurrentie van Bpost dat overheidsssteun krijgt om de kranten aan huis te bezorgen.” Ook in de Antwerpse regio worden steeds meer krantenwinkels gesloten.

Het aantal krantenwinkels is in 2014 in België met 5 procent afgenomen, heeft de overheidsdienst FOD Financiën enkele tijd terug becijferd. Eind 2013 waren er in België  nog 3.606 krantenwinkels te vinden, een jaar later waren er dat er nog maar 3.424. Die daling met 5 procent moet in verhouding gezien worden tot de daling met 17% ten aanzien van 2009. Toen telde België nog 4.132 krantenwinkels.

Die exploitanten van de winkels storen zich vooral aan het contract tussen de overheid en Bpost over de postbedeling van kranten en magazines. Daardoor zijn de krantenrondes flink afgenomen, maar ook de losse verkoop in de winkels. Volgens de ondernemers is het contract met Bpost een vorm van oneerlijke concurrentie.

Ook de evolutie van de Nationale Loterij, om steeds meer op online verkoop te mikken, zou  slecht nieuws zijn voor de krantenverkopers. Een derde van hun omzet komt immers uit de verkoop van loterijproducten.

De klassieke krantenwinkel raakt door al die evoluties stilaan in de verdrukking en zal moeten vernieuwen om te overleven”,  menen marktanalisten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.