Nieuws Antwerpen ABVV geeft diamantsector noodgedwongen op

ABVV geeft diamantsector noodgedwongen op

ABVV geeft diamantsector noodgedwongen op

diamantDit zijn ook voor de vakbonden geen leuke tijden. Door de neergang van de tewerkstelling in de diamantsector en de textiel is het aantal leden van de centrale ABVV Textiel, Kleding en Diamant zo hard gedaald dat besloten is tot de fusie met de Algemene Centrale ABVV. De herstructurering gaat in op 1 januari e.k.

Zeker in de diamantsector is de ravage in de tewerkstelling heel erg duidelijk. Terwijl er pakweg 25 jaar geleden nog 10.000 diamantbewerkers aan de slag waren in Antwerpen en in de Kempen is het aantal “boekjes”, de officiële inschrijvingspapieren voor diamantbewerkers gedaald tot nog hooguit 1.200 stuks. Van die 1.200 ingeschreven arbeiders zijn er vandaag nog hooguit 500 aan de slag. De rest is werkloos. Omdat het ACV, de christelijke vakbond relatief sterk staat in de diamantsector is het maar de vraag hoeveel aangesloten leden het ABVV nog telt in de diamantsector. Het lijkt er dus op alsof het ABVV de diamantsector in de fusiebeweging opgeeft.

In de textielsector is de ellende nog groter. De continue neergang van de textielbedrijven heeft de tewerkstelling meer dan gehalveerd. In die mate dat het ABVV de centrale voor textiel, kleding en diamant niet meer overeind kan houden.

Volgens woordvoerder Frank Jacobs is daarom besloten om de kleine centrale te fuseren met de Algemene Centrale ABVV.

Die fusie kan overigens de aanzet worden tot een nog grotere herstructurering binnen de socialistische vakbond, heet het. In het licht van het onlangs uitgewerkte eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden zouden de schotten tussen de onderscheiden centrales nog meer kunnen opgeruimd worden.

Naast de Algemene Centrale ABVV bestaan er nu nog:
* de BBTK, de socialistische bediendenvakbond
* het ABVV Metaal
* de ACOD van de overheidsvakbond
* de BTB, de transportarbeidersbond
* de Centrale van de Voeding,, de Horeca en de Diensten

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.