Nieuws Activiteit en rendabiliteit van de bouw staan onder druk in 2023

Activiteit en rendabiliteit van de bouw staan onder druk in 2023

Activiteit en rendabiliteit van de bouw staan onder druk in 2023

De Belgische bouw- en installatiebedrijven zien 2023 met een bang hart tegemoet. Dat concludeert bouwfederatie Embuild uit een bevraging bij 341 bedrijven. De bouwsector verwacht in 2023 veel omzet maar weinig winst.

Uit de resultaten van de bevraging blijkt dat bouwbedrijven gemiddeld voor zes maanden werk in de orderboeken hebben staan. Dat is minder dan een jaar geleden (maart 2022) toen de werkzekerheid nog 6,3 maanden bedroeg, maar wel boven het gemiddelde van 5,7 maanden de voorbije jaren. Haast alle bevraagde bedrijven uit de bouwsector merken dat de moeilijke economische omstandigheden hun winstmarges aantasten. De helft van de bouw- en installatiebedrijven boekte daardoor minder winst in 2022 en ze verwachten dat die ook dit jaar verder zal afnemen.

Dalende rendabiliteit

Volgens Embuild wijten de bouwbedrijven die dalende rendabiliteit vooral aan de sterk gestegen materiaalprijzen en aan de stijging van de loonkosten. “Het is duidelijk dat de combinatie van deze twee factoren onze bouwbedrijven pijn doet, want ze kunnen die prijsdruk niet volledig doorrekenen aan hun klanten”, meldt de bouwfederatie.

Zelf incasseren

“We verwachten voor de bouw in 2023 een afkoeling, maar wellicht geen zware recessie”, aldus Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild. “De bouwactiviteit krijgt dus minder klappen dan de industrie momenteel. Het slechte nieuws is wel dat de bouw- en installatiebedrijven een groot deel van de kostenstijgingen zelf moeten incasseren. Dat weegt op de rendabiliteit van de sector en brengt de noodzakelijke investeringen in het gedrang.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen
Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.