Adpo zonnespiegels 2

Adpo investeert in eerste zonnespiegelpark in Antwerpse haven

ANTWERPEN/BEVEREN - In de haven van Antwerpen werd het allereerste zonnespiegelpark in de Europese procesindustrie ingehuldigd. Deze baanbrekende warmtetechnologie genereert groene warmte op basis van geconcentreerd zonlicht, die gebruikt kan worden door industriële bedrijven. De installatie bij Adpo in Beveren maakt deel uit van een proefproject dat wordt medegefinancierd door de Vlaamse overheid.

Concentrated Solar Thermal energy (CST) is een innovatieve technologie waarbij zonlicht via parabolische spiegels, ook zonneparabolen genaamd, wordt geconcentreerd en rechtstreeks wordt omgezet in warmte. Hierdoor kan de temperatuur oplopen tot 400°C, waardoor deze hoogwaardige warmte kan worden gebruikt in industriële processen. De technologie produceert drie keer meer energie per geïnstalleerde vierkante meter dan een zonnepaneleninstallatie. Bovendien kan die warmte worden opgeslagen in geïsoleerde vaten, zodat ze ook ’s nachts bruikbaar is.

Eerste zonnespiegelpark in haven van Antwerpen

Het Genkse energiebedrijf Azteq heeft de afgelopen maanden gewerkt aan de installatie van een zonnespiegelpark met 1.100m² parabolen op de site van het logistieke bedrijf Adpo (Antwerp Distribution and Products Operations) in Beveren. Adpo gebruikte tot nu toe gas voor de productie van stoom die wordt ingezet voor het reinigen en opwarmen van tanks en containers.

Het zonnespiegelpark, dat jaarlijks 500 MWh gasverbruik zal vervangen, is geplaatst boven de parking van het bedrijf, boven een spoorlijn en onder een hoogspanningslijn. De zonnespiegels bewegen met de zon mee om het invallend zonlicht op collectorbuizen te concentreren. De installatie is het eerste industriële CST project in Europa.

Filip De Dijcker, Managing Director van Adpo: “We zijn met dit project niet aan ons proefstuk toe. Zo produceren we al 700 MWh elektriciteit per jaar door middel van zonnepanelen en 5 jaar geleden werd op onze terminal het eerste LNG/CNG gasstation gebouwd. Door middel van een nieuwe containerkaai voeren we 10.000 containers per jaar via het water aan in plaats van via de weg en we hebben aanzienlijk geïnvesteerd in een spooraansluiting en een directe pijpleidingverbinding met twee van onze klanten.”

De installatie in de haven van Antwerpen maakt deel uit van een project waarbij in Vlaanderen drie proefinstallaties met zonnespiegels worden opgesteld. In totaal zullen drie installaties in Beveren, Oostende en Genk tussen de 1.260 en 1.390 MWh groene warmte per jaar produceren. De drie proefprojecten kosten in totaal 1,425 miljoen euro, waarvan 819.000 euro door de Vlaamse Regering wordt gefinancierd.