Nieuws Antwerpen Adriaan Raemdonck vraagt btw-verlaging voor beeldende kunsten

Adriaan Raemdonck vraagt btw-verlaging voor beeldende kunsten

Adriaan Raemdonck vraagt btw-verlaging voor beeldende kunsten

ANTWERPEN – Adriaan Raemdonck is naast galeriehouder van Galerie De Zwarte Panter in de Hoogstraat in Antwerpen ook voorzitter van de vereniging van Belgische moderne en hedendaagse kunstgaleries. In die hoedanigheid richt hij zich in een open brief tot vicepremier Alexander De Croo, Vlaams minister-president Jan Jambon en de leden van de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media.

“Met onze brief willen we u om steunmaatregelen verzoeken voor een sector die ten gevolge van de coronacrisis op verschillende vlakken bijzonder hard wordt getroffen”, vangt de brief aan. Kunstgaleries zijn naast een culturele actor namelijk ook een economische actor en leiden zware inkomensverliezen.

Ze vragen een tijdelijke btw-verlaging. “Een verlaging die twee richtingen zou kunnen uitgaan: het al dan niet tijdelijk onderbrengen van de kunsthandel onder het lage btw-tarief, of het al dan niet tijdelijk verlagen van de normale btw-tarieven, t.w. de huidige 6 % op de verkoop door de kunstenaars en de 21 % op de verkoop waarbij een professionele handelaar is betrokken, dit alles uiteraard binnen de door Europa voorziene tariefvorken. Als dergelijke, tijdelijke btw-verlaging voor de horeca mogelijk is, lijkt het niet meer dan billijk te beweren dat ze dat ook is voor de van nature veel kwetsbaardere sector van de kunstgaleries. Steun aan de galeries, onnodig dit te herhalen, staat gelijk aan onrechtstreekse steun aan scheppende kunstenaars.”

De sector is naar eigen zeggen bereid om in gesprek te gaan.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.