Havenbaas Eddy Bruyninckx is afgezwaaid met een groot feest in het Sint-Michielscollege in Brasschaat, waar hij destijds zelf naar school ging. Bruyninckx stond 25 jaar aan het hoofd van de Antwerpse haven. Vaak stond hij ook in het middelpunt van politieke en andere stormen. Om er maar een paar te noemen: het touwtrekken met Nederland over de verdieping van de Westerschelde, de perikelen rond het Deurganckdok en de bijbehorende afbraak van Doel, de meningsverschillen – om het zacht uit te drukken – met Fernand Huts van Katoennatie.
‘Die Scheldeverdiepingen kwamen niets te vroeg’ zegt Bruyninckx in een interview met onze collega’s van De Standaard. ‘Vooral die uit 2010 was erg belangrijk’. In de jaren negentig werd het duidelijk dat er een snelle schaalvergroting van de containerschepen zat aan te komen. Zonder die verdiepingen zou het afgelopen zijn met Antwerpen als intercontinentale haven, klinkt het in havenmiddens.
Ook de aanleg van het Deurganckdok op de linkeroever liep niet van een leien dakje. Onder meer wegens het Scheldedorp Doel dat moest verdwijnen maar ook wegens het niet-naleven van Europese natuurbeschermingsregels. De bouw van Deurganck werd daardoor stilgelegd. Pas na aanzienlijk lobbywerk konden de werken opnieuw starten.
Redelijk legendarisch zijn ook de twisten met Fernand Huts van Katoennatie, de man van de ‘soutienkes in enveloppes’, werk dat volgens Huts niet door potige havenarbeiders moet worden verricht en dus ook geen havenarbeid is. De meningsverschillen tussen beiden gingen zeer diep. Volgens sommigen ging het over niet meer of niet minder dan wie de eigenlijke havenbaas is. ‘De grond van de zaak is wie de controle heeft over de haventerreinen’ zegt Bruyninckx. ‘Wij houden eraan de terreinen te verhuren, terwijl Huts er eigenaar van wil zijn’. Toch zegt Bruyninckx het grootste respect te hebben voor Huts als ondernemer. Al heeft hij het wel moeilijk met ‘het populisme en het taalgebruik’ van de topman van Katoen Natie.