Nieuws Antwerpen Agfa-Gevaert schrijft rode cijfers, maar ziet bemoedigende signalen

Agfa-Gevaert schrijft rode cijfers, maar ziet bemoedigende signalen

Agfa-Gevaert schrijft rode cijfers, maar ziet bemoedigende signalen

Agfa_logoDe minder goede gang van zaken bij drukkerijen weegt op het herstel van de beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert. Omdat de bedrijven nu eenmaal sterk besparen op reclame moet er ook minder gedrukt worden. In dit opzicht stellen de drukkerijen ook hun investeringen uit. Agfa Graphics zag zijn omzet dan ook met 6% dalen tot 371 miljoen euro.

Agfa-Gevaert uit Mortsel klimt moeizaam uit een heel diep dal. Het concern uit Mortsel wordt niet enkel geconfronteerd met de omschakeling van analoge technologieën naar digitale productieprocessen. Ook de impact van de economische crisis weegt zwaar door. Het bedrijf staat daardoor al verscheidene jaren onder zware druk.

De groep zag zijn omzet tijdens het eerste kwartaal dan ook opnieuw met 4% dalen tot 705 miljoen euro. Topman Christian Reinaudo focust van zijn kant op de lichte verbetering van de resultaten. De brutomarge is namelijk licht gestegen tot 28,8%. Het nettoverlies is daardoor ook verder gedaald van 20 tot 12 miljoen euro.

Het is dus vooral de divisie Agfa Graphics die de resultaten negatief beïnvloedt. Bij de andere divisie, Agfa Healthcare is de omzet immers relatief stabiel gebleven: 276 miljoen euro. De daling bleef er beperkt tot -0,7%. Zonder wisselkoerseffecten zou er zelfs een lichte stijging gerealiseerd zijn. Vooral in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Europa deed de verkoop het immers relatief goed. De brutowinstmarge zat hier op 35,1%. Agfa-Healthcare haalt zijn rendement vooral uit de verhoogde inbreng van de IT-activiteiten.

Toch zijn er hoe dan ook hoopgevende signalen. Agfa verwacht voor zijn divisie Graphics bv. veel van zijn industriële inkjet apparaten. Dat het grootste verpakkingsbedrijf van de Verenigde Staten, Columbia Corrugated Box Company uit Tualatin, Oregon onlangs de eerste Jeti 3020 Titan-printer kocht met 40 printkoppen wordt als een bemoedigend signaal gezien.

Christian Reinaudo gaat zich ook in de komende maanden verder toespitsen op de verbetering van de winstmarges. Hij zet daarbij vooral op de lopende efficiëntieprogramma’s. Of er in dit opzicht nog nieuwe structurele ingrepen moeten verwacht worden is niet duidelijk. Reinaudo heeft in het recente verleden wél aangegeven dat hij de ontwikkelingen binnen het bedrijf van dichtbij opvolgt.

Verwant en interessant:

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.