Nieuws Antwerpen Agfa-Gevaert ziet bedrijfsresultaat verbeteren

Agfa-Gevaert ziet bedrijfsresultaat verbeteren

Agfa-Gevaert ziet bedrijfsresultaat verbeteren

Agfa_logoDe Agfa-Gevaert Groep zag de nettowinst tijdens het tweede kwartaal stijgen tot 23 miljoen euro. Daarmee zet het bedrijf uit Mortsel zijn hardnekkige inspanningen bekroond om terug uit het rood te klimmen. Dit neemt niet weg dat de winst vooral het resultaat is van vele relatief kleine technische ingrepen. Fundamenteel blijft het allemaal heel erg moeizaam gaan.

De Fransman Christian Reinaudo heeft het niet onder de markt. De man werkt al verscheidene jaren aan een herstructurering van het beeldvormingsbedrijf. Hij heeft daarbij al heel wat puin geruimd. Hij wordt anderzijds geconfronteerd met een reeks tegenvallers die hem telkens opnieuw voor het blok zetten. Zo de stijging van de zilverprijzen, de sterkte van de euro, de gevolgen van de latente economische crisis, de langzame maar onvermijdelijke teloorgang van de markt voor analoge fotografie.

Reinaudo kan dan ook niet veel anders dan onafgebroken verder werken aan de verbetering van het werkkapitaal. Door oa. te snijden in de kosten voor marketing, onderzoek en ontwikkeloing. Door de beheerskosten te verminderen. Door de efficientie binnen¨de groep te bevorderen, de portfolio te herschikken, de stocks te verminderen enz. Agfa sloot anderzijds ook een productiefabriek voor analoge drukplaten in het Italiaanse Manerbio, zette het plan voor de medische kosten na pensionering in Amerika stop en optimaliseerde de capaciteitsbezetting van de installaties.

Ondertussen wordt ook nagegaan in hoeverre ook verder kan bezuinigd worden op de algemene kostenstructuren in België. Het bedrijf heeft daartoe het overleg opgestart met de sociale partners. De vakbonden kregen in eerste instantie de kans om zelf besparingsvoorstellen aan te brengen. Nu wordt onderzocht wat daar concreet mee kan aangevangen worden. Van de kant van het bedrijf zijn in elk geval enkele concrete besparingen op tafel gelegd. De vakbonden krijgen de tijd om er zich over uit te spreken.

Met een omzetcijfer van 732 miljoen euro (-6%) heeft de groep in het tweede kwartaal een bedrijfsresultaat neergezet van 36 miljoen euro. Dit is 12% meer dan tijdens diezelfde periode van 2012. De nettowinst van 23 miljoen euro is in dit opzicht voor een stuk vertekend door de inboeking van een eenmalige opbrengst van 50 miljoen euro na de pensioeningreep in de Verenigde Staten. Reinaudo herhaalt van zijn kant dat het bedrijf op koers blijft om zijn doelstellingen op het vlak van brutowinst te halen en dat de industriële inkjetactiviteiten in de loop van het jaar hun rentabiliteitsniveau zullen halen.

Agfa-Gevaert stelt als groep zo’n 12.000 mensen tewerk. In Mortsel staan 2.300 mensen op de pay-roll.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.