Aggéres beschermt kunstcollectie

aggeres

De kunstcollectie van het Van Abbemuseum in Eindhoven staat  niet langer bloot aan mogelijke wateroverlast van de naastgelegen rivier de Dommel. Daar zorgt het Schotense bedrijf Aggéres voor met een 34 meter lange mobiele waterkeringsmuur die automatisch uit de grond komt zodra het water het risicopeil bereikt. De werken  moeten eind deze maand afgerond zijn.

Het museum heeft een uitgebreide collectie moderne en hedendaagse kunst en bestaat uit twee vleugels. Alleen al het nieuwe gedeelte dat in 2003 opende is omwille van zijn bijzondere architectuur meer dan de moeite waard. Het enige probleem is dat de Dommel pal naast het museum stroomt en een potentieel gevaar voor wateroverlast vormt.

Opdat de grote kunstcollectie geen risico zou lopen laat het Van Abbemuseum daarom door Aggéres uit Schoten een automatische waterkeringsmuur plaatsen. De muur zit verscholen onder de spiegelvijver en staat tussen het museum en de Dommel. De muur, ook wel Self Closing Flood Barrier genoemd, drijft in een bassin en wordt door het water naar boven gestuwd mocht de rivier een kritisch peil bereiken”, legt Anthony Femont van Aggéres uit.

Het grote voordeel volgens hem is dat de muur naar boven komt zonder dat iemand tussen hoeft te komen. “Ook als de elektriciteit zou uitvallen.” De grote uitdaging in dit project is het plaatsen van een opdrijvende kering onder het waterviveau van de spiegelvijver en ervoor te zorgen dat de kering enkel naar boven komt wanneer de Dommel te hoog staat.

Aggéres wordt gerund door de broers Anthony en Oliver Femont en is niet aan zijn proefstuk toe. In eigen land maar ook in Nederland, toch het waterland bij uitstek, heeft het bedrijf al langer ervaring met het plaatsen van waterkeringsmuren. Binnenkort plaatst het bedrijf over een lengte van 345 meter zelfs de grootste mobiele waterkeringsmuur ter wereld in het middeleeuwse vissersstadje Spakenburg, in de Nederlandse provincie Utrecht. Maar ook op een meer bescheiden schaal beschermt Aggéres diverse soorten gebouwen tegen wateroverlast. Een ander recent voorbeeld daarvan is de ondergrondse parking van Q-Park aan het NMBS-station van Berchem. Bij hevige regenval liep dit souterrain regelmatig onder maar ook hier behoort wateroverlast door het plaatsen van een mobiele waterkering tot het verleden.