Nieuws Antwerpen Albert Frère stapt aan boord bij SGS

Albert Frère stapt aan boord bij SGS

Albert Frère stapt aan boord bij SGS

graanOok in het SGS House aan de Antwerpse Noorderlaan zullen ze wel even geschrokken zijn. Met een bod van 2 miljard euro wordt de Waalse financier Albert Frère immers in één klap de hoofdaandeelhouder van de Zwitserse multi SGS. SGS is als controlebedrijf overigens historisch gegroeid uit de … Antwerpse Société Générale de Serveillance.

Albert Frère had al eerder laten horen dat hij zijn beleggingsportefeuille wilde diversifiëren. Hij zou in dit opzicht zijn bindingen met het Frankrijk van de socialistische premier Hollande losser maken. Weg dus uit GDF Suez en Total bv. Met de overstap naar SGS zetten Frère en zijn holding Groep Brussel Lambert een eerste grote stap. Hij neemt de participatie van 15% over van de Italiaanse familie Agnelli (Fiat). Frère wordt daardoor meteen ook referentie-aandeelhouder van SGS. Hij zal er aan de  bestuurstafel zetelen samen met de vertegenwoordigers van de familie von Finck (14%), de Bank of New York Mellon (3%) en The Capital Group Cmpanies (3%).

SGS is vandaag de grootste onafhankelijke specialist in kwantitatieve en kwalitatieve controles en inspecties. Het bedrijf is destijds in Antwerpen opgezet als controle-agentuur op scheepsladingen. Vandaag doet SGS aan controles op grondstoffen, op olie en gas en op farmasubstanties. De groep is ondertussen met zijn 1500 labo’s in 120 verschillende landen enorm gediversifieerd en doet met zijn 75.000 mensen ook aan milieu-inspecties, aan industriële controles op bv. kranen en machines, verzorgt officiële certificeringen enz.

SGS tekende in 2012 voor een omzet van 4,5 miljard Zwitserse frank. Daar werd een operationele kasstroom op verdiend van 645 miljoen Zwitserse frank.

De oorspronkelijke Antwerpse roots zijn ondertussen nog altijd bewaard. SGS Benelux is ook in België en Nederland een gerespecteerd controlebedrijf dat in zowat alle sectoren actief is. Het SGS House aan de Noorderlaan is in dit opzicht de centrale as van waaruit alle activiteiten gecoördineerd worden. SGS België tekende verleden jaar voor een omzet van 192 miljoen euro en stelt liefst 1600 mensen tewerk. Dirk Hellemans, de managing director van SGS België is overigens ook regioverantwoordelijke voor Noord- en Centraal Europa.
 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.