Alcatel-Lucent Bell gelooft in zijn overlevingskansen

alcatel

Het telecombedrijf Alcatel-Lucent Bell blijft levensvatbaar. De erfgenaam van het ooit zo trotse Bell Telephone moet weliswaar nog een herstructurering door "maar door het feit dat wij hier in Antwerpen access (DSL) en IT (routing) als hoofdactiviteiten hebben blijven wij een onmiskenbaar sterke schakel binnen de groep", zegt general-manager Luc Defieuw.

Het is de afgelopen jaren zelden rustig geweest bij Alcatel-Lucent Bell in Antwerpen. Het bedrijf heeft verscheidene zware herstructureringen achter de rug en is vandaag nog slechts een schaduw van wat het nooit was. In de komende maanden moeten nog eens 203 mensen weg. Aanvankelijk was sprake van 280 ontslagen. Indien de concrete modaliteiten bij die zoveelste afslanking in afspraken met de vakbonden kunnen gegoten worden zal Alcatel-Lucent Bell in ons land nog hooguit zo'n 1500 mensen tewerkstellen. Bell Telephone was ooit nog een industriële reus met 14.000 personeelsleden.....

De vakbondsvertegenwoordigers moeten in de komende dagen nog de laatste punten en komma's in het sociaal akkoord zetten. Guy Vertommen (BBTK) en Eric Vuchelen (ACLVB) zijn alvast niet gelukkig met de ontwikkelingen van de laatste jaren. Zij prijzen zich anderzijds wel gelukkig dat ze de hardste kantjes in de laatste onderhandelingen hebben kunnen weg vijlen. De cijfers kunnen in de komende dagen nog iets wijzigen omdat "een aantal mensen allicht vrijwillig zullen vertrekken en anderen zal gevraagd worden om in te tekenen op een regeling voor brugpensioen", zegt Lieveke Norga van LBC-NVK.

Hoeveel jobs er in Antwerpen en in de kleinere vestiging in Namen overblijven is evenmin al duidelijk. Namen blijft evenwel zeker open, zij het in een flink afgeslankte vorm. Garanties voor de toekomst zijn er ondertussen evenmin.

Luc Defieuw blijft er van zijn kant van overtuigd dat Alcatel-Lucent Bell wel degelijk nog een toekomst heeft. "Alcatel heeft het de laatste maanden precies op de markten van access en IT bijzonder goed gedaan en dat zijn nu net ook onze markten. Wij vormen dus een sterke eenheid binnen de groep."

Ondertussen is het wachten op de eerste initiatieven van de nieuwe topman, Michel Combes. Die volgt de Nederlander Ben Verwaayen op die het voor bekeken houdt. Combes heeft beloofd om zijn langetermijnstrategie in juni e.k. uit te tekenen. "Er komt op dat moment een statement waarin de marsrichting zal aangegeven worden", zegt Luc Defieuw.

Alcatel-Lucent tekende in 2012 voor een omzet van 14 miljard euro. De groep stelt 72.000 mensen tewerk.