Alcatel-Lucent Bell wacht bang af

bellbell

Bij Alcatel-Lucent Bell neemt de onrust onderhuids toe. Het fusieproject tussen Alcatel en Nokia versterkt de vrees dat het Antwerpse telecombedrijf eens te meer de rekening zal betalen. Bij het vroegere roemruchte Bell Telephone zijn nog altijd zowat 1300 mensen aan de slag. Zij hebben in het verleden al vaker tussen twee vuren gezeten.

De telecommarkt is al vele jaren naeen een heus slagveld. Daar weten de werknemers van Alcatel Bell alles van. Hun bedrijf is zelf gebouwd op de ruïnes van wat ooit een van de grootste ondernemingen van het land was. De tewerkstelling is in de opeenvolgende herstructureringen afgebouwd van meer dan 14.000 man tot wat nu nog overblijft. De aangekondigde miljardendeal tussen het Finse Nokia en het Franse Alcatel zal naar alle waarschijnlijkheid evenmin zonder gevolgen blijven.

“Op het eerste gezicht lijkt de overname positief voor ons. Alleen leert de ervaring dat overnames en fusies vaak een negatief effect hebben op de werkgelegenheid”, zei hoofdafgevaardigde Herman Gijssens van LBC-NVK tot het financieel weekblad Trends.

De fusie-operatie komt er overigens net op een moment dat het bij Alcatel Lucent Bell ietsje beter begon te gaan. In de afgelopen maanden zijn effectief weer verscheidene hoogopgeleide werknemers aangeworven. Ook dit jaar staan er nog eens 80 vacatures open. Alcatel-Lucent Bell is binnen de groep nog altijd richtinggevend op het vlak van vaste internettoegang voor it en ADSL-technologie. Daartoe is effectief ook zwaar geïnvesteerd.  300 miljoen euro op jaarbasis, poneert woordvoerster Kathleen De Smedt.

De vraag is alleen of die investeringen ook in de toekomst zullen blijven doorgaan. Nokia heeft de Franse regering immers beloofd dat er in Frankrijk in het licht van de fusie geen ontslagen zullen vallen en dat er 500 mensen zullen aangeworven worden voor Franse onderzoekscentra. “Zal innovatief onderzoek dus niet naar Frankrijk verschuiven waardoor er opnieuw ondersteunende functies zullen verdwijnen in Antwerpen”, vraagt Herman Gijssens zich bang af. Kathleen De Smedt houdt het erbij dat investeringen in Frankrijk vooral rond 5G draaien, wat vooral een draadloze technologie is waar Antwerpen niet fundamenteel in geëngageerd is.”