Alcatel-Lucent Bell werft 80 specialisten aan

alcateljongens

Het technologiebedrijf Alcatel-Lucent Bell neemt 80 nieuwe werknemers aan. Het gaat vooral om ingenieurs en software-ontwikkelaars. Ze zullen in de vestigingen van Antwerpen en Namen worden ingezet voor de verdere uitbouw van de supersnelle breedbandtechnologie.

De aanwervingen bij Alcatel-Lucent Bell zijn in die mate merkwaardig omdat het bedrijf binnen de Frans-Amerikaanse groep Alcatel-Lucent al verscheidene herstructureringen achter de rug heeft. Een en ander ging telkens gepaard met flink wat afvloeiingen. Eind verleden jaar werd een zoveelste herstructurering ingezet waarbij nog eens zo'n 200 jobs geschrapt werden. De tewerkstelling bij het vroegere Bell Telephone is daardoor afgebouwd tot vandaag zo'n 1400 man.

De nieuwe aanwervingen duiden dan wél op het feit dat specifiek Antwerpen een eigen rol kan blijven spelen binnen de groep. De nieuwe topman Mochel Combes zette enkele tijd geleden zijn Shift Plan op waarbij de groep zich sterker zou toespitsen op zijn kernactiviteiten. Daar heeft Antwerpen dus kennelijk een eigen plaats in. In het recente verleden werd Alcatel-Lucent Bell overigens aangeduid als competence center voor fixed networks. Antwerpen huisvest ook een van de wereldberoemde Bell labs.

Alcatel-Lucent gaat voorop in communicatietechnologieën en ontwerpt producten en nieuwigheden op het vlak van IP-netwerken, de cloud en vaste en mobiele breedbandtoegang, bedoeld voor dienstverleners, hun klanten, ondernemingen en instellingen in heel de wereld.

Bell Labs, één van de meest gereputeerde onderzoekscentra ter wereld en aan de oorsprong van ontdekkingen die de netwerk- en communicatiesector hebben vormgegeven, vormen de stoottroepen van Alcatel-Lucent voor activiteiten, gaande van de transformatie van vocale telefonie tot de voorziening van data, video en digitale informatie via breedband. Dankzij al die innovaties heeft Alcatel-Lucent een plaatsje bemachtigd op de lijst van de 100 meest vernieuwende ondernemingen ter wereld, gepubliceerd door Thomson Reuters, en de 50 meest vernieuwende ondernemingen ter wereld, gepubliceerd door de MIT Technology Review.

Alcatel-Lucent realiseerde in 2013 een omzet van 14,4 miljard euro.

De Antwerpse vestiging van Alcatel-Lucent ontwikkelde ondertussen een techniek waarbij het mogelijk is om met de klassieke telefoonlijn te downloaden aan 1 gigabit per seconde. Op die manier wordt het mogelijk om een bestand van 1 gigabyte te downloaden op amper 8 seconden.

'Over enkele jaren is het mogelijk om via de klassieke telefoonlijn internet aan te bieden aan 1 gigabit per seconde', zegt Stefaan Vanhastel van het bedrijf. Het nadeel is dat de topsnelheden waaraan kan worden gedownload over een steeds korter traject mogelijk zijn. De downloadsnelheid van ADSL, de eerste breedbandstandaard via de telefoonlijn, bedraagt 1 megabit per seconde.

Die snelheid kan worden garandeerd als de afstand tussen de centrale van de telecomoperator en de gebruiker kleiner is dan een kilometer. Met de nieuwere VDSL-techniek is 100 megabit per seconde mogelijk op een traject van maximaal 200 meter. 1 gigabit per seconde is mogelijk op maximaal 70 meter. 'We hebben snelheden tot 10 gigabit gehaald, maar dat lukt alleen op een traject van amper 30 meter."