Nieuws Antwerpen Alcatel-Lucent zoekt 2 miljard euro vers kapitaal

Alcatel-Lucent zoekt 2 miljard euro vers kapitaal

Alcatel-Lucent zoekt 2 miljard euro vers kapitaal

alcatelHet Franse telecombedrijf Alcatel-Lucent zet een nieuwe kapitaaloperatie op van liefst 2 miljard euro. Allicht ook voor Alcatel Bell in Antwerpen een laatste kans. Alcatel-Lucent heeft het biezonder moeilijk. Het bedrijf heeft de trein van de mobilofonie gemist en is wanhopig op zoek naar nieuwe markten. Crisismanager Michel Combes legt nu al zijn kaarten op tafel. De 1400 personeelsleden in Antwerpen houden de adem in.

Michel Combes biedt de aandeelhouders de kans om in te tekenen op 460 miljoen nieuwe aandelen tegen een prijs van 2,1 euro. Dat garandeert de beleggers een premie van 30% ten aanzien van de slotkoers van verleden week vrijdag. Indien die operatie slaagt haalt Alcatel-Lucent 955 miljoen euro vers kapitaal binnen.

Daarnaast komt er ook nog de emissie van een obligatie. Daarmee moet 750 miljoen dollar aangebracht worden.

Michel Combes gaat tevens aankloppen bij de banken voor een herfinanciering van de uitstaande schulden. Die deal moet eveneens 500 miljoen euro opbrengen.

Indien de drie luiken van de kapitaaloperatie succesvol afgerond worden krijgt Alcatel-Lucent op die manier 2 miljard euro vers kapitaal binnen. Daarmee komt de balansstructuur iets beter in evenwicht.

De nieuw aangetreden topman heeft eerder al een herstructurering van de groep uitgetekend. Daarbij worden niet alleen een aantal vestigingen gesloten. Naast de eerder aangekondigde 5000 afvloeiingen moeten nog eens 10.000 mensen het bedrijf verlaten.

De Antwerpse vestiging van de groep komt in de gegeven omstandigheden vrij ongehavend uit de slag. Eerder was er al een herstructurering opgezet waarbij 280 van de 1.680 overblijvende personeelsleden dienden af te vloeien. Bij de nieuwe herstructurering zouden nog hooguit 30 mensen moeten opstappen. Vooral dan bij de personeelsafdeling en bij de financiële divisie.

Antwerpen werd in de hele ombouw dan wél herbevestigd als een R&D-center binnen de groep. Dat kan het bedrijf enige garanties geven naar de toekomst toe.

Alcatel-Lucent Bell is de facto de erfgenaam van het vroegere trotse Bell Telephone. Op het hoogtepunt van zijn ontwikkeling als elektro-mechanisch bedrijf stelde de onderneming destijds nog meer dan 15.000 mensen te werk. In de revolutionair snelle ontwikkelingen van de telecommunicatie is de onderneming voorzichtig afgebouwd. Na de overname door het Franse Alcatel en de fusie met het Amerikaanse Lucent werd het beslissingscentrum geleidelijk weggehaald uit Antwerpen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer