Nieuws Alfaport Voka: “Haven en industrie vragen snelle invoering nieuw stikstofkader”

Alfaport Voka: “Haven en industrie vragen snelle invoering nieuw stikstofkader”

Alfaport Voka: “Haven en industrie vragen snelle invoering nieuw stikstofkader”

REGIO – De private haven- en industriegemeenschap in de ruime omgeving rond Antwerpen is opgelucht dat er binnen de Vlaamse regering “eindelijk” een compromis gevonden is in het stikstofdossier. Dat meldt Alfaport Voka, het platform van ondernemingen en beroepsverenigingen uit de Antwerpse haven binnen Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

De werkgeversorganisatie roept iedereen op dit akkoord te respecteren en geen juridische procedures te starten. “We moeten absoluut een vergunningstop in Vlaanderen vermijden”, klinkt het.

“Alle partijen zien de ernst van de situatie in”, zegt de koepelvereniging van havenwerkgevers. “En de consensus dient zowel de belangen van burgers en industrie als die van landbouw en natuur. Het zal er nu op aan komen die wetgeving snel in uitvoering te brengen, zodat onze bedrijven het kader effectief kunnen gebruiken bij hun vergunningsaanvragen. Dit beoordelingskader is broodnodig voor de verdere in- en uitbreidingsprojecten in de haven. Verdere vertraging of juridische onzekerheid is onaanvaardbaar.”

Topprioriteit

Belangrijk is volgens Alfaport Voka-gedelegeerd bestuurder Luc Luwel “dat er rekening werd gehouden met de geleverde inspanningen van onze bedrijven en de bron van het probleem”.

“78 procent van de stikstofneerslag is afkomstig van landbouw en slechts 4 procent van industriële bedrijven. De ammoniak uit hoofdzakelijk landbouw slaat ook sneller neer in de nabijgelegen natuurgebieden. Toch blijft stikstofreductie ook voor onze bedrijven een topprioriteit”, aldus Luwel.

Reageer op dit bericht

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.