Nieuws Als kmo kosteloos van energieleverancier veranderen vanaf september 2021?

Als kmo kosteloos van energieleverancier veranderen vanaf september 2021?

Als kmo kosteloos van energieleverancier veranderen vanaf september 2021?

Op 1 september 2021 trad de wet Wollants in werking. Deze verandert de definitie van een kmo en bepaalt dus ook of u al dan niet een verbrekingsvergoeding moet betalen bij het vervroegd stopzetten van uw energiecontract. Het gevolg: meer bedrijven zullen gemakkelijker kunnen overschakelen van energiecontract. Ook wordt het interessanter om te investeren in duurzame oplossingen. Luminus legt uit.

Voordien werd een kmo binnen de energiewetgeving bepaald door zijn jaarlijks verbruik: < 50 MWh aan elektriciteitsverbruik en < 100 MWh gasverbruik. Wie onder dit plafond blijft, geniet enkele beschermingsmaatregelen in de elektriciteits- en gaswet:

  • Deze kmo’s hebben, net als particulieren, het recht om kosteloos en op elk moment van energieleverancier te veranderen mits een opzegtermijn van één maand.
  • Zij kunnen geen verbrekingsvergoeding aangerekend krijgen wanneer ze overstappen van energieleverancier.
  • De energiefacturen van kmo’s kunnen slechts beperkt geïndexeerd worden.
  • De transparantie van de energiefacturen voor kmo’s wordt bewaakt.

Maar vele bedrijven gingen ook boven dit plafond, wat hen vaak verhinderde om inspanningen te leveren voor kimaatneutraliteit door middel van elektrificatie. Om meer bedrijven te beschermen en duurzame energiekeuzes te stimuleren, komt nu deze nieuwe wet die aansluit op de Europese richtlijnen rond de definitie van kmo’s.

Wat verandert er?

Sinds 1 september 2021 is de definitie van een kmo voor de gas- en elektriciteitswet veranderd:

  • Het plafond voor jaarlijks elektriciteitsverbruik wordt opgetrokken naar 100 MWh. Dat voor gasverbruik blijft behouden op 100 MWh per jaar.
  • Heb je meerdere aansluitingspunten? Dan geldt het plafond voor je totale verbruik als eindafnemer (de som van alle toegangspunten).
  • Gas- en elektriciteitsverbruik worden nu los van elkaar gezien. Volgens uw gasverbruik kan u dus wél een kmo bent, en volgens uw elektriciteitsverbruik niet. U geniet dan op een van de twee gebieden van de kmo-beschermingsmaatregel, terwijl dat vroeger misschien niet was.

Let op: de wijziging geldt alleen voor energiecontracten die na 1 september 2021 worden aangegaan. Blijft u in uw huidige energiecontract, dan blijft u ook onder de oude kmo-bepalingen vallen.

Wat moet ik onthouden?

Voor bedrijven met een jaarlijks energieverbruik < 100 MWh elektriciteit of gas wordt het dus eenvoudiger om van energieleverancier te veranderen. Bovendien wordt het interessanter om over te schakelen op meer duurzame en groene oplossingen. Ook als u bijvoorbeeld een warmtepomp of elektrische laadpalen installeert, blijft het dus gemakkelijk om kosteloos te wisselen van energieleverancier.

In enkele klikken bereken je hier het energietarief dat het best bij u past.

Luminus, de energiepartner die samen met u het verschil maakt.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Onderneming

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.