Nieuws Antwerpen Als u een elektrische golfkar hebt, moet u dit lezen

Als u een elektrische golfkar hebt, moet u dit lezen

Als u een elektrische golfkar hebt, moet u dit lezen

De voorbije jaren is de traditionele elektrische golfkar uit haar biotoop ontsnapt. Oorspronkelijk ontworpen om het golfspelers comfortabeler te maken op het golfterrein, veroverde de golfkar het stadsbeeld. Knokke-Heist was hier een schoolvoorbeeld van.

Door de wildgroei aan elektrische wagentjes in Europa kwam er op 15 januari 2013 de Europese verordening 168/2013 die de goedkeuring en het markttoezicht op voertuigen met twee, drie en vier wielen regelt. Die Europese verordening impliceert dat Ieder nieuw voertuig dat vanaf 1 januari 2017 wordt verkocht en zich op de openbare weg begeeft, aan de strenge eisen van deze nieuwe homologatie wet moet voldoen. De elektrische golfkar valt hier ook onder.

Die nieuwe veiligheidseisen gaan veel verder dan de vereiste wettelijke accessoires zoals verlichting en veiligheidsgordels. De wagentjes moeten uitgerust zijn met schijfremmen, gelaagd glas met voorruitverwarming en een veiligheidskooi. Dit is niet langer een golfkarretje maar een volwaardig elektrisch stadsvoertuig of citymobiel.

De nieuwe regelgeving opent de mogelijkheid voor een volledige nieuwe automotive industrie voor elektrisch aangedreven stadsvoertuigen. En de gewone golfkarretjes? Die moeten terugkeren naar hun oorspronkelijke omgeving: het golfterrein.

Dus, als u zich voortaan met een nieuw elektrisch stadsvoertuig op de openbare weg begeeft, dan moet dit beantwoorden aan de nieuwe Europese wetgeving. Anders kan het voertuig niet worden ingeschreven en ook niet de nu verplichte nummerplaat  bekomen.
Wie over een golfkar beschikt die voor 1 januari 2017 werd geregistreerd en een nummerplaat heeft, zou die probleemloos verder kunnen gebruiken.

Nieuwe golfkarretjes die niet werden geregistreerd en niet aan de nieuwe homologatie wetgeving voldoen, zullen nu wellicht de tweedehands markt overspoelen. Enige voorzichtigheid is dus geboden.
Het leuke nieuws is dat elektrische citymobiels die voldoen aan de eisen van verordening 168/2013 van 15 januari 2013 voortaan in heel Europa op de openbare weg zijn toegelaten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.