Nieuws Antwerpen Altripan zet op verantwoord bosbeheer

Altripan zet op verantwoord bosbeheer

Altripan zet op verantwoord bosbeheer

altripanEen actief groenbeleid staat economisch rendement helemaal niet in de weg. Dat hebben ze bij Altripan al veel langer begrepen. Altripan is een Antwerpse trader en exporteur in plaatmateriaal. Dat wordt voornamelijk aangekocht in het Verre Oosten en Latijns-Amerika. “Wij proberen er onze handelspartners van te overtuigen om zich af te stellen op de milieu-eisen van de Forest Stewardship Council (FSC). Wie die certificaten haalt kan daarmee ook zijn handelsposities versterken”, stelt Koen De Witte van het bedrijf.

Altripan is al sinds 1968 actief op de markt.  Het bedrijf van de familie De Donder deed aanvankelijk in decoratief plaatmateriaal. In de loop van de jaren is de strategie verlegd naar multiplex plaatmateriaal. De tradingmaatschappij aan de Luithagen ging bovendien ook geleidelijk aan aan export doen. “Wij verhandelen nu zowat 250.000 kubieke meter aan product, pakweg 120.000 ton”, zegt Koen De Witte die ondertussen als aandeelhouder-ceo het bedrijf aanstuurt. “Het hout komt per schip aan in de havens van Antwerpen en Tilbury in de UK waar we eveneens een vestiging hebben. Van hieruit wordt het verhandeld en verkocht aan oa. doe-het-zelf zaken.”

Omdat Altripan nogal wat zaken doet met beursgenoteerde houtbedrijven is het concept van natuurbehoud en duurzaamheid de laatste jaren een onmiskenbaar gegeven. “Onze grote klanten staan er nu eenmaal op dat onze platen effectief op verantwoorde manier aangemaakt worden. Het gaat hem dan zowel om verantwoord bosbeheer als de sociale aspecten bij de productie zoals de rechten van de lokale gemeenschappen en de bosarbeiders.”

In dit opzicht zijn de FSC-certificaten een belangrijk waardemerk. DSC is als onafhankelijke niet-gouvernementele organisatie opgericht door boseigenaars, de houtsector, sociale bewegingen en milieu-organisaties en streeft naar verantwoord bosbeleid. “Wij zijn er dan ook maar wat fier op dat wij bv. onze Chinese handelspartner Suzhou Kai Wah ertoe hebben kunnen overtuigen om de kwalificaties van het FSC-certificaat na te streven. Wij hebben hen daartoe geholpen. Het feit dat het bedrijf dat certificaat ook gehaald heeft maakt ons biezonder trots. Dankzij die certificering is Altripan nu in staat om FSC-plaatmateriaal uit China te verdelen op de Europese markt. Het is een ware primeur. Het gaat daarbij om Duroply, een hoogkwalitatief multiplex uit hardhout dat wordt ingezet voor constructieve en niet-constructieve toepassingen.”

“We waren er van meetaf aan van overtuigd dat het de enige juiste aanpak was om als importeur een actief rol op te nemen”, zegt Koen De Witte nog. “Het behalen van het certificaat vroeg zowel aan ons als aan onze Chinese partner heel wat inspanningen. Hen ervan overtuigen was al een proces op zich. Eens die kaap genomen volgde nog de actieve ondersteuning om hun certificaat in orde te brengen.”

Altripan wil zijn FSC-aanbod in de toekomst nog verder uitbreiden en heeft daartoe een partnership afgesloten met FSC België en GSC Nederland. Die samenwerking moet leiden tot een toename van het volume aan gecertificeerd multiplexhout po de Europese markt.

Bij Altripan werken vandaag zo’n 35 man. Daarvan de helft in Antwerpen. De groep tekent voor een omzet van 82 miljoen euro.

 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.