Trump importtarieven FOTO AFP

“Amerikaanse invoertarieven op Vlaamse producten bijna maal acht”: de belangrijkste reacties uit onze bedrijfswereld

De invoering van de nieuwe Amerikaanse importtarieven zou betekenen dat de Amerikaanse consumenten en bedrijven ongeveer 2,9 miljard euro aan invoerrechten op Vlaamse producten zouden moeten ophoesten. Dat is bijna een verachtvoudiging tegenover de 376 miljoen euro heffingen op jaarbasis nu. Dat blijkt volgens Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) uit een eerste voorlopige berekening. Zo reageert de bedrijfswereld in Vlaanderen.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) wijst erop dat ons land niet alleen rechtstreeks, maar ook onrechtstreeks getroffen dreigt te worden. “België voert tal van half afgewerkte componenten uit naar landen zoals Frankrijk, Duitsland of Nederland, die afgewerkte producten naar de Verenigde Staten uitvoeren. We kunnen dus twee keer worden getroffen”, zegt Olivier Joris van VBO. De heffingen zullen verschillende soorten Belgische uitvoerproducten treffen, gaande van chemische producten, machines en auto’s tot voedsel. Het is volgens Joris nog te vroeg om een cijfer op de impact te kleven, maar schade “is onvermijdelijk”.

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka plakt er wel een cijfer op: ze schat dat de importheffingen de Belgische economie tot 12 miljard euro per jaar kunnen kosten. Voka Mechelen-Kempen komt voor zijn regio uit op een geschat bedrag van 980 miljoen euro.

Andere afzetmarkten zoeken

Technologiefederatie Agoria vindt dat de Europese Unie “vaart moet zetten achter nieuwe handelsakkoorden met andere landen” zoals in Zuid-Amerika, India, Australië en Mexico. Essenscia, de federatie van chemiebedrijven in België, vreest vooral de bijkomende concurrentiehandicap voor de sector, die het al zeer moeilijk heeft door de hoge energieprijzen, loonkosten en moeilijke vergunningstrajecten in ons land. De federatie maakt zich ook zorgen over de indirecte gevolgen op het vlak van investeringen, logistieke productieketens en verschuivingen van handelsstromen. Voor de Belgische chemie- en farmasector zijn de Verenigde Staten de op een na belangrijkste handelspartner, na Duitsland.

Havenbestuur Antwerpen Zeebrugge
Het havenbestuur met rechts voorzitter Johan Klaps. Foto Joris Herregods

Ook de haven van Antwerpen-Zeebrugge zet zich schrap. De nieuwe importtarieven van de Verenigde Staten kunnen “een gigantische chaos zonder voorgaande” veroorzaken in de haven, drukt Antwerps havenschepen Johan Klaps (N-VA) zich opvallend sterk uit. Maar tegelijk nuanceert hij: “We kunnen dit wel aan”. De VS zijn de grootste handelspartner van Port of Antwerp-Bruges – als je de Europese Unie buiten beschouwing laat. Concreet bedraagt de handel met Amerika 10 procent van de totale handel in de haven (zowel import als export). “En er is meer import dan export”, zegt Klaps.

De diamantsector vreest onduidelijkheid over de verschillende tarieven die de VS in de praktijk zal heffen, omdat diamant een internationaal product is dat heel wat verschillende landen passeert vooraleer het eindproduct bij de klant komt. Tegelijk roept Antwerp World Diamond Centre de EU nadrukkelijk op om geen tegentarieven te heffen op de diamanthandel, “die zullen ons alleen maar meer pijn doen”.

Farma opgelucht

De Belgische farmasector is voorlopig de enige die “enigszins opgelucht” reageert, maar koepelorganisatie pharma.be blijft “oplettend en is toch ook bezorgd. Volgens de huidige informatie ontsnappen geneesmiddelen aan bijkomende heffingen. De VS zijn de grootste exportmarkt voor de sector.