Amerikaanse markt breed open voor Orfit Industries

orfit

De Amerikaanse gezondheidsinstantie FDA heeft Orfit Industries toelating gegeven zijn hybride thermoplastische Nanor®-technologie voor immobilisatiemaskers voor radiotherapie op de markt te brengen. Het bedrijf uit Wijnegem verwacht dat dit nog in de eerste helft van 2014 kan gebeuren. De toelating van de FDA betekent niet alleen een belangrijke doorbraak voor Orfit Industries America, een dochteronderneming van Orfit Industries. Het is ook de bevestiging van de kwaliteit van de R&D-inspanningen die het bedrijf levert voor alle markten waarop het actief is.

Orfit Industries is wereldleider in de ontwikkeling en productie van immobilisatiesystemen voor kankerpatiënten die een radiotherapeutische behandeling ondergaan. Dankzij de mogelijkheden die nanotechnologie biedt zijn de nieuwe, met Nanor® verstevigde open aangezichtsmaskers 33 tot 50 procent dunner dan het standaardtype. De nanovezels zorgen ervoor dat het masker vrijwel krimpvrij is en erg licht, zonder aan stevigheid in te boeten. Dit komt in de eerste plaats het comfort voor de patiënt ten goede. Aangezien dit masker zich beter aan het hoofd van de patiënt aanpast, biedt het ook meer stabiliteit tijdens de bestraling en, per definitie een fel verhoogde precisie van de behandeling. De met nanodeeltjes verbeterde maskers hebben ook een leefmilieuvoordeel: ze vergen minder materiaal bij de vervaardiging en zorgen naast een belangrijke gewichtsbesparing bij het transport ook voor een beperking van het afval.

Dat de strijd nog niet gestreden is mag blijken uit het feit dat kanker elk jaar wereldwijd om en bij 8 miljoen levens eist. Dat is meer dan HIV/AIDS, tuberculose en malaria samen. In België alleen stelt men jaarlijks bij meer dan 60.000 mensen kanker vast. Via preventie zouden we een derde tot zelfs de helft van alle kankers kunnen vermijden. Daarom ook wil men dit jaar de strijd tegen kanker op de international politieke kalender zetten, een thema dat trouwens centraal stond tijdens de “Wereld dag tegen Kanker” van 4 februari.

Vandaag bestaat een behandeling tegen kanker hoofdzakelijk uit een combinatie van een chirurgische ingreep, chemotherapie en radiotherapie. Het belang van radiotherapie wordt zwaar onderschat. Toch is de behandeling van kanker met radiotherapie doeltreffend en uiterst precies: het is telkens weer een kwestie van millimeters. De combinatie van de beste medische technologie, met de beste materialen en uitrusting levert een nauwkeuriger behandeling op, die minder frequent dient toegepast. In veel gevallen betekent dit ook dat radiotherapie de kosten van de openbare gezondheidszorg aardig kan drukken.

Orfit Industries is marktleider in de ontwikkeling en productie van medische hulpmiddelen in de vorm van gemakkelijk smeltbare thermoplastics, en van hardware en toebehoren voor de immobilisatie en positionering van patiënten bij de behandeling van kanker met radiotherapie. Orfit produceert ook thermoplastische spalkmaterialen voor fysieke revalidatie en materialen voor prothesen bedoeld voor patiënten die een amputatie ondergaan hebben.

Het bedrijf van gedelegeerd bestuurder Steven Cuypers telt vijftig medewerkers en exporteert zijn producten en diensten inmiddels naar 103 landen. Orfit Industries heeft filialen in de USA, Duitsland en Frankrijk. In 2012 werd een omzet gerealiseerd van 15 miljoen euro, 22% meer dan tijdens het jaar ervoor. 15% van die omzet wordt meteen weer geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling.