Nieuws Antwerpen Amerikanen geïnteresseerd in technologie Geysen H.O.

Amerikanen geïnteresseerd in technologie Geysen H.O.

Amerikanen geïnteresseerd in technologie Geysen H.O.

geysen Geysen H.O. uit Westerlo heeft in de afgelopen jaren heel wat ervaring opgedaan met het ontwerp en de bouw van productielijnen voor de recyclage van oliefilters. Alhoewel dit een nichemarkt is binnen het groter geheel van de recyclagemarkt heeft Geysen zich op dat vlak een stevige reputatie opgebouwd. “Wij legden op de internationale beurs Pollutec in Parijs contacten met Amerikaanse overheidsinstellingen om na te gaan of die technologie ook in Amerika toepasbaar is”, zegt directeur Alex Geysen. “Voor een dergelijk project moet men kunnen beschikken over chemische, hydraulische, elektrische en elektronische kennis.”

Eén van de laatste lijnen die voor deze markt ontwikkeld werden, bevindt zich in België, bij een dochteronderneming van de Sita-groep in Houthalen. Sita heeft hiervoor een beroep gedaan op Geysen. De lijn draait reeds een aantal jaren en kan een capaciteit aan van 27 ton oliefilters per uur. Deze capaciteit is zo groot dat Sita oliefilters dient in te voeren vanuit een aantal Europese landen.

Op Pollutec werd Geysen H.O. gecontacteerd door Amerikaanse overheidsinstellingen om te bekijken of deze technologie ook toepasbaar is op de Amerikaanse markt. De verwerking van oliefilters in de VS gebeurt door een beperkt aantal gecertifieerde ondernemingen maar geen enkele van deze ondernemingen die het op een dergelijke schaal met een dergelijk rendement in de praktijk heeft omgezet.

Na een aantal aftastende gesprekken voor en tijdens Pollutec is er overeen gekomen dat Geysen H.O. de komende maanden samen met de Amerikaanse overheidsinstellingen zal bekijken of een dergelijk project leefbaar kan gemaakt worden in de VS.

Geysen H.O. uit Westerlo heeft een merkwaardige ontwikkeling achter de rug. De onderneming van Alex Geysen is zo’n 25 jaar geleden opgezet als een bedrijf dat onderhoudsspecialisten stuurde naar ondernemingen uit de buurt. De onderneming groeide in al die jaren snel door tot een gereputeerd bedrijf waar klanten graag een beroep op deden. De mensen van Geysen H.O. kennen immers hun job en kunnen de grootste technische uitdagingen aan.

Het gaat dan zowel om elektrische, mechanische, hydraulische als pneumatische opdrachten. “Onze mensen hebben heel wat ervaring en volgen bovendien onafgebroken gespecialiseerde opleidingen waardoor ze thuis zijn in verschillende takken van de industrie”, zegt algemeen directeur Alex Geysen.” Het gaat dan zowel om de voedingsnijverheid, de farma, de chemie als de autosector, de energiebedrijven als de metaalbouw en de recyclagesctor.”

De mannen uit Westerlo zorgen zowel voor de correcte uitvoering van onderhoudscontracten, het opmaken van smeerplannen, de revisie van kleine machines tot uitgebreide productiestraten, de revisie en het beheer van wisselstukken, de ondersteuning van de onderhoudsafdeling enz. “Wij staan ook in voor storingsinterventies, begeleiden een shutdown en tekenen op maat ontworpen machines uit die we naderhand ook bouwen en installeren.”

In de fusie met GIKO en ELW heeft Geysen H.O. zich enkele tijd terug ook verzekerd van de nodige electrische kennis en VCA-veiligheidscertificaten zodat de groep onderhand ook grote contracten bij bedrijven als Electrabel, Atofina, Umicore of Janssen Pharmaceutica kon binnenhalen.

“Met onze onderhoudsspecialisten garanderen wij onze klanten een operationele efficiëncy in hun machinepark. Bedrijven moeten full out kunnen draaien en een gedwongen stilstand vermijden. Wij doen er dan ook alles aan om pannes te voorkomen en op termijn ook de onderhoudskosten te beperken. Een optimale productiestroom is essentieel voor elk bedrijf.”

Machinebouw

Omdat Geysen H.0. ook een team van hoogopgeleide professionals in huis heeft die zich allengs specialiseerden in de machinebouw is die aparte afdeling binnen het bedrijf ondertussen uitgegroeid tot een volwaardige tweede divisie onder de groep. De ontwerpers van Geysen werken met 3D-technologieën die de nieuw te bouwen machines vanuit alle mogelijke hoeken bekijken vooraleer ze in productie gaan. In Westerlo wordt in dit opzicht gewerkt op gecompliceerde totaalprojecten voor de meest uiteenlopende industriële sectoren.

Recyclage heeft in dit segment een hoge prioriteit. “Wij hebben in dit opzicht de laatste jaren verscheidene uitdagende machines gebouwd”, zegt Alex Geysen nog. “Vooral dan voor recyclagebedrijven. Zo ontwierpen we onlangs een heel succesvolle oliefilterrecyclagemachine. We gaan als Geysen H.O. dan ook doelgericht verder in die richting. Wij beperken ons trouwens niet tot het bouwen en de plaatsing van de installatie volgens de wettelijke veiligheidsvoorzieningen. In het licht van onze expansie garanderen we net zo goed het onderhoud van de machine.”

Antwerpen

Met zowat 100 personeelsleden en een omzetcijfer tussen de 7 en de 8 miljoen euro tekent Geysen H.O. voor een sterke expansie. Ondermeer ook in het Antwerpse.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer