Nieuws Antwerpen Annelies Verlinden aan de slag bij BASF

Annelies Verlinden aan de slag bij BASF

Annelies Verlinden aan de slag bij BASF

Annelies Verlinden, federaal minister van Binnenlandse Zaken, mocht vandaag voor het eerst plaatsnemen in de cockpit van de Turbojet; het door straalturbines aangedreven brandweervoertuig van BASF Antwerpen dat enkel bij uitzonderlijke rampen wordt ingezet. Dit was onderdeel van de Voka Zomerstage, waarbij minister Verlinden een unieke inkijk kreeg achter de schermen van de Antwerpse chemiereus.

Naar jaarlijkse gewoonte maakte Voka deze zomer weer gebruik van het politieke reces om politici aan het werk te zetten in bedrijven. “We organiseren die stages intussen al 25 jaar en tot onze tevredenheid stellen we vast dat er elk jaar meer politici zijn die zich kandidaat stellen”, zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

Ook minister Annelies Verlinden bood zich dinsdag bij aanvang van de dagshift stipt aan bij Poort 3 van BASF op de Scheldelaan, waar ze warm onthaald werd door ceo Jan Remeysen. Tijdens haar stagedag was ze vooral geïnteresseerd in de werking van de bedrijfsbrandweer en BASF’s eigen site-security. Die monitort nauwgezet wie bij BASF binnenkomt en heeft ook een rechtstreekse lijn met de politiediensten indien onbevoegden het terrein proberen binnen te dringen. Ook de inzetbaarheid van de bedrijfsbrandweer is grondig beschreven in protocollen die afgesproken zijn met de FOD Binnenlandse Zaken, de eigen diensten van de minister. Bij grote rampen kan de minister beslissen om het zwaar materieel en het korps van BASF in te zetten waar ook in ons land of indien nodig in onze buurlanden.

Minister Verlinden was na haar stage sterk onder de indruk van de schaalgrootte van de site en het internationaal belang van de chemische cluster in de Antwerpse haven, de tweede grootste cluster wereldwijd na die van Houston (VS). “Ondernemingen innoveren continu en hebben hiervoor nood aan een rechtszeker kader op langere termijn. Want bedrijven moeten vandaag beslissingen nemen die over tien tot twintig jaar nog steeds robuust implementeerbaar zijn”, aldus Annelies Verlinden. “Het is een uitdaging voor alle politici om de afstand tussen het wettelijk kader en de innovatieve noden van het bedrijfsleven te beperken.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.