Antwerp Gas Terminal belangrijke draaischijf in haven

agt

De Antwerp Gas Terminal (AGT) is uitgegroeid tot de grootste onafhankelijke gasterminal van West-Europa. Het bedrijf fungeert als stockage- en als productie-eenheid voor verscheidene grote petrochemische complexen in de haven van Antwerpen. "Ons is het vooral om langetermijncontracten te doen", zegt plant manager Michel Ruttens. "Wij voeren een voorzichtig beleid en in functie van onze contracten breiden wij onze activiteiten voorzichtig uit."

AGT zoekt vandaag verscheidene terminal operators. "Omdat wij ons willen voorbereiden op het feit dat verscheidene van onze mensen met mensioen vertrekken. Wij moeten nieuwe collega's opleiden en hen een plaats geven binnen de structuren van het bedrijf. Terminal operator kun je immers niet van vandaag op morgen worden."

De terminal kan gastankers met een capaciteit van 80.000 kubieke meter ontvangen. De opslagruimte in druk- en gekoelde tanks bedraagt meer dan 140.000 kubieke meter. De hele infrastructuur wordt gedragen door een aanlegsteiger en een breed vertakt netwerk aan pijpleidingen. Zo gaat er gas van AGT naar het chemiebedrijf Borealis dat de afgewerkte producten dan weer terugstuurt naar AGT. Er lopen ook directe lijnen naar Total in Feluy.

"Wij moeten het effectief hebben van jarenlange contracten met onze klanten. In die mate dat het ons het altijd om te doen is die contracten te verlengen. Op zichzelf al niet makkelijk. Zeker niet wanneer je er ook nog eens een crisis bovenop krijgt. Wij investeren daarom pas in nieuwe projecten op het moment dat we zekerheid hebben over nieuwe contracten. Wij voeren een heel voorzichtig beleid."

De terminal is in handen van de familie de Murga, een Belgische familie met Spaanse roots die het bedrijf een heel eigen koers laat varen. Op de installaties werken zo'n 40 man. De concrete omzetcijfers worden discreet toegedekt. "We zijn een mooie volwassen KMO" zegt Michels Ruttens nog.