Nieuws Antwerpen Antwerpen belangrijkste handelscentrum voor diamant

Antwerpen belangrijkste handelscentrum voor diamant

Antwerpen belangrijkste handelscentrum voor diamant

diamantAntwerpen blijft het belangrijkste internationale handelscentrum voor ruwe diamant. Dat blijkt zelfs uit het jaarverslag van het Kimberley Process Certification Scheme (KPCS), een organisatie die de handel in diamant traditioneel heel scherp doorlicht.

In en om de Antwerpse Hovenierstraat werd in 2012 voor 76 miljoen karaat aan ruwe diamant geïmporteerd. Dat was 9% minder dan in 2011. De export aan ruwe diamant daalde met 1% tot 104 miljoen karaat. Die daling is in volle crisis weliswaar constant maar in de gegeven omstandigheden vallen die cijfers nogal mee. In de twee andere grote diamantcentra, Dubai en Tel Aviv, de twee grote concurrenten van Antwerpen zijn de cijfers immers veel harder. Tel Aviv zag de import aan ruw met zelfs 41% dalen. De export aan ruw zakte met 25%.

Volgens het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) passeert globaal 84% van alle ruwe diamant en 50% van alle geslepen stenen via Antwerpen. Diamant vertegenwoordigt daarmee 5% van de Belgische uitvoer van goederen en diensten en 15% van de Belgische uitvoer buiten Europa.

In Antwerpen werden verleden jaar 38.000 certificaten uitgegeven. In Tel Aviv daalde het aantal van 14.000 naar 13.000 stuks.

2012 was duidelijk een crisisjaar. Ondertussen is beterschap merkbaar. De analisten van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) hebben uitgemaakt dat ook de cijfers voor de maand juli in een stijgende lijn zitten. Zowel de import van geslepen als ruwe diaamnt steeg in juli met 5,78% en 11% in karaat. De export van ruwe diamant steeg dan weer met 23% in volume terwijl de export van geslepen licht daalde met 0,79%.

Het AWDC coördineert en vertegenwoordigt officieel de Antwerpse diamantsector. In die rol promoot het AWDC de gehele diamantsector in binnen- en buitenland. Het AWDC wordt tevens erkend als ontmoetingsplaats, woordvoerder en bemiddelaar voor de hele Belgische diamantgemeenschap.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.