start-up-750×468-750×468

Antwerpen biedt vruchtbare grond voor digitale start-ups

ANTWERPEN – De stad Antwerpen heeft een sterk groeiend ecosysteem van digitale start-ups en bovendien beschikt het over een enorm internationaal groeipotentieel. Dat blijkt uit een onderzoek van Startup Genome, een internationaal gereputeerd onderzoeksbureau. In het bijzonder doen ondernemingen die zich toeleggen op Internet of Things (IoT) en artificiële intelligentie (AI) het goed. Ook de financieringstructuur voor start-ups krijgt bijval.

Startup Genome beschikt over een database van miljoenen bedrijven in meer dan 150 steden wereldwijd en publiceert op basis hiervan een rapport met de meest interessante ecosystemen voor start-ups. Ze benoemen ook belangrijke trends en succesfactoren van bloeiende ecosystemen. Niet verwonderlijk dus dat hun rapport een leidraad geworden is voor heel wat beleidsmakers en bedrijfsleiders bij het nemen van beslissingen rond ondernemerschap en investeringen.

Om in de gaten te houden

Dit jaar werd Antwerpen voor het eerst onder de loep genomen en afgewogen tegenover meer dan vijftig ecosystemen voor start-ups, verspreid over de hele wereld. Hieruit blijkt dat Antwerpen een snel groeiend ecosysteem heeft met een enorm internationaal groeipotentieel.

De stad onderscheidt zich in het rapport als een ecosystem to watch voor digitale start-ups met een focus op IoT en AI, bestemd voor toepassingen op het vlak van smart city en life sciences (met inbegrip van e-health). Ook beschikt het Antwerpse ecosysteem over een sterke financieringsstructuur, waardoor de stad een plaats krijgt in de top 30 wereldwijd.

Het rapport van Startup Genome bevestigt de sterke groei die Antwerpen doormaakt als Europese referentiehoofdstad voor IoT en AI. De studie van Antwerp Management School en Sirris, die eerder deze maand gepubliceerd werd, toonde al aan dat de stad de afgelopen zes jaar een significante vooruitgang heeft geboekt: in 2018 telde ze meer dan dubbel zoveel start-ups en scale-ups dan in 2012.