Nieuws Antwerpen Antwerpen blijft belangrijkste handelscentrum voor diamant

Antwerpen blijft belangrijkste handelscentrum voor diamant

Antwerpen blijft belangrijkste handelscentrum voor diamant

diamantvoormijDe Antwerpse diamantsector heeft het niet makkelijk maar blijft hoe dan ook het belangrijkste handelscentrum in ruwe diamant van de wereld. Verleden jaar werd voor liefst 15,7 miljard dollar aan ruwe diamant geëxporteerd. Dat is bijna twee keer zoveel als het cijfer van de grootste concurrent, Dubai.

De latente spanningen om de positie van de Antwerpse diamantsector hebben in de afgelopen jaren ongetwijfeld hun sporen gelaten. Opeenvolgende juridische procedures, fiscale verdachtmakingen, de problematiek rond de zogenaamde bloeddiamanten en politieke druk hebben ervoor gezorgd dat veel diamantairs in moeilijkheden kwamen. De sfeer in en om de Antwerpse Pelikaanstraat was daardoor al die tijd om te snijden. De hard opzittende concurrentie uit Dubai deed vraagtekens zetten bij de toekomst van Antwerpen als diamantstad.

Toch is en blijft Antwerpen onmiskenbaar het belangrijkste handelscentrum voor diamant in de wereld. De 2000 vertegenwoordigde diamantfirma’s tekenden verleden jaar voor een import van 15,7 miljard dollar aan ruwe diamant. Dat is iets minder dan de 17,2 miljard dollar van India dat in de afgelopen jaren de verhandeling van kleine diamanten naar zich toe trok. Op het vlak van de export zijn de cijfers evenwel sprekend: daar haalt India immers “slechts” 1,7 miljard dollar tegenover de 15,7 miljard dollar van Antwerpen. Ook Dubai (8,3 miljard dollar) en Tel Aviv (3,9 miljard dollar) moeten het afleggen tegen Antwerpen. Het gaat hier dan wél telkens om ruwe diamant.

De cijfers zijn afkomstig uit het Kimberley Process Certification Scheme en zijn verspreid door het Antwerp World Diamond Centre.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.