Nieuws Antwerpen Antwerpen en Wilrijk willen ruimte voor werken en wonen in stadsblok

Antwerpen en Wilrijk willen ruimte voor werken en wonen in stadsblok

Antwerpen en Wilrijk willen ruimte voor werken en wonen in stadsblok

ANTWERPEN/WILRIJK – De stad Antwerpen en het district Wilrijk werken aan een kwalitatief en vernieuwend project met ruimte voor wonen en werken in het gebied tussen de Boomsesteenweg, Krijgslaan, Kernenergiestraat en het aanpalende KMO-terrein in Wilrijk. De stad maakt hier een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor op. 

“Met de opmaak van het RUP zoeken de stad Antwerpen en het district Wilrijk naar een kwalitatieve ruimtelijke invulling, en willen we een nieuw stadsblok ontwikkelen dat wonen en werken harmonieus combineert. Daarnaast wordt een kwalitatieve verbetering en regularisering van de bestaande appartementsgebouwen in het gebied gerealiseerd. De eerste stap in dit plan, de start- en procesnota, is goedgekeurd door het college”, aldus schepen voor Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening Annick De Ridder.

Dit gebied is een typisch voorbeeld in de 20ste-eeuwse gordel waarop de verdichtingsstrategie zoals uitgewerkt in de ruimtelijke studie ‘Labo XX’ kan worden toegepast. Labo XX is een onderzoek van de stad gericht op de vernieuwing van het stedelijke gebied buiten de Ring. Na de vernieuwing van de 19de-eeuwse binnenstad, richt de stad haar blik nu op de districten.

Wilrijks districtsburgemeester Kristof Bossuyt: “Kenmerkend is dat deze woonwijken of industriële zones na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd. Dit betekent dat ze stillaan toe zijn aan renovatie of vernieuwing. Daarom is dit het uitgelezen moment om ze aantrekkelijker te maken en klaar te stomen voor de komende jaren, waarbij we inzetten op een duurzame aanpak en een verbeterde woonkwaliteit. Ten slotte vergt de vernieuwing van deze wijken ook een andere aanpak door de verschillende ruimtelijke context. We zetten in op slim verdichten en maken van de ontwikkeling van dit stadsblok een pilootproject voor innovatieve woon- en werkvormen in de 20ste-eeuwse gordel.”

Op 8 september 2020 organiseert de stad een digitaal infomoment voor de bewoners, waarna iedereen de start- en procesnota gedurende 30 dagen zal kunnen raadplegen. Later in 2020 wordt een voorontwerp opgemaakt, dat na een adviesronde verder wordt verfijnd tot een ontwerp in het voorjaar van 2021. Over dit ontwerp zal in september 2021 gedurende 60 dagen een openbaar onderzoek lopen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.