Nieuws Antwerpen Antwerpen telt meeste slechte betalers

Antwerpen telt meeste slechte betalers

Antwerpen telt meeste slechte betalers

betalersHet moet alvast tot enige voorzichtigheid aanzetten: Antwerpse firma’s zijn ronduit de slechtste betalers van heel Vlaanderen. Het handelsinformatiekantoor Graydon heeft becijferd dat liefst 13,45% van alle uitstaande facturen in Antwerpen zelfs na drie maanden nog altijd niet betaald zijn.

Het betaalgedrag van ondernemingen is een heel waardevolle indicator van het economisch leven in een regio. Graydon volgt die ontwikkelingen van dichtbij op en geeft zijn klanten in dit opzicht advies. Het crediteuren- en het debiteurenbeheer is binnen een onderneming nu eenmaal een belangrijk gegeven.

Blijkt alvast dat je zeker ten aanzien van Antwerpse klanten toch wel enige voorzichtigheid moet aan de dag leggen. Onder de vijf Vlaamse provincie scoort Antwerpen duidelijk het slechtst. De betaalindex voor Antwerpen voor het derde kwartaal van het lopende boekjaar staat in het onderzoek van Graydon op slechts 98,20.

De betaalindex verwerkt alle rekeningen, zowel de binnen de afgesproken termijn aangezuiverde facturen, de facturen die tot 30 dagen na de vervaldag betaald werden, de rekeningen met een vertraging van 31 tot 60 dagen, de facturen die 61 tot 90 dagen na de vervaldatum betaald werden en de wanbetalingen. Uiteraard wegen de wanbetalingen binnen de index het zwaarst door.

De bekomen resultaten worden vevolgens verwerkt in een indexwaarde waarbij de resultaten van het jaar 2002 gelden als ijkwaarde. Hoe hoger de index, hoe beter het betaalgedrag.

Graydon heeft in dit opzicht vastgesteld dat slechts 63,56% van de Antwerpse firma’s en overheidsinstanties globaal op tijd betalen. Dit is merkelijk minder goed dan bv. in Oost-Vlaanderen waar 69,87% van de facturen binnen de afgesproken termijn afgehandeld worden.

Op het vlak van wanbetalingen doet Antwerpen nog slechter: 13,45% van de facturen zijn zelfs na 90 dagen nog altijd niet afgerekend. Dit is de facto 1 factuur op de zeven. In vergelijking met Oost-Vlaanderen opnieuw een dramatisch hoge score. Daar zijn slechts 7,93% wanbetalers of 1 factuur op de twaalf.

Dit neemt niet weg dat een betaalindex van 98,20 voor Antwerpen in vergelijking met het derde kwartaal van 2013 toch wel enige beterschap aangeeft. Toen stond de betaalindex immers nog op 93,75.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.