Nieuws Antwerpen Antwerpen trots op Saudisch miljardenproject

Antwerpen trots op Saudisch miljardenproject

Antwerpen trots op Saudisch miljardenproject

kaartjeIn de Antwerpse haven komt aan het Delwaidedok op de Rechterscheldeoever mogelijk een groot afvalrecuperatiebedrijf van de Saudische vennootschap Energy Recovery Systems, een investering van naar schatting 3,7 miljard euro, die 900 jobs kan opleveren. De raad van bestuur van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen sprak de voorkeur uit om met dit bedrijf onderhandelingen op te starten om de zuidelijke kant van het Delwaidedok op te vullen.

Door de geplande verhuizing van rederij en terminaloperator MSC naar het Deurganckdok op de Linkerscheldeoever moest een opvolger gezocht te worden voor de Delwaideterminal. Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen startte eind vorig jaar een marktbevraging om te zien hoe het Delwaidedok het best opnieuw kon worden ingevuld. “De raad van bestuur heeft kennis genomen van de resultaten van de bevraging voor de zuidelijke en noordoostelijke zone van het Delwaidedok die eind vorig jaar was gelanceerd. Op basis van de ingediende kandidaturen besliste de raad van bestuur dat het project van Energy Recovery Systems (ERS) inhoudelijk het meest geschikte project is voor de invulling van het Delwaidedok”, heet het. “De directie van het Havenbedrijf krijgt nu de opdracht om verdere onderhandelingen met de firma aan te gaan met het oog op het afsluiten van een concessieovereenkomst.”

Als het project – 150 hectare groot en naar schatting goed voor 3,7 miljard euro – wordt gerealiseerd, zal Antwerpen volgens het stadsbestuur meteen de grootste “waste-to-chemicalssite”‘ ter wereld hebben. Op de site zal afval worden omgezet in ammoniak en ureum via vergassingstechnologie. “Een investering van deze omvang in een volledig nieuwe productiesite binnen de petrochemische cluster zou de positie van de haven versterken. Door in te zetten op het verduurzamen van de economische activiteit in de haven kunnen we Antwerpen nog beter op de kaart zetten als belangrijke en toekomstgerichte speler in de chemiesector”, stelt burgemeester De Wever in een reactie..

Van de 900 verwachte jobs zijn er naar verluidt 750 bestemd zijn voor technische basisprofielen. 140 jobs zouden geen diplomavereiste kennen. “Dit is het soort van projecten dat Antwerpen nodig heeft om in te zetten op jobcreatie. Ik kan dat alleen toejuichen”, aldus de burgemeester nog.

Energy Recovery Systems (ERS) is “verheugd” dat de Antwerpse havenautoriteiten hen als voorkeurskandidaat hebben weerhouden voor het opstarten van concessieonderhandelingen voor een terrein in het Delwaidedok. “We gaan met hen praten, maar er moet nog veel bekeken en besproken worden”, zegt havenschepen Marc Van Peel in “De ochtend” op VRT radio. “Wat we op dit moment weten, is dat het heel vernieuwend is en dat het heel veel jobs zou kunnen opleveren, maar we willen toch 100% zeker zijn voor we de schitterende terreinen aan hen geven. Ik ben positief gestemd. Ik hoop dat we eens heel blij kunnen zijn met de vestiging van veel nieuwe arbeidsplaatsen.”

Voor de haven zou het project van ERS in elk geval een flinke opsteker zijn. Het bedrijf zou zo’n 3,5 miljoen ton niet recupereerdbaar chemisch afval via een vergassingssysteem verwerken tot ammoniak en ureum. Beide eindproducten zouden als basisgrondstof kunnen doorverkocht worden aan chemiebedrijven uit de buurt. Zowel op het Antwerps stadhuis als in het Havenbedrijf was men biezonder trots op het project. Alhoewel er herhaald werd dat de onderhandelingen nog moeten gefinaliseerd worden.

ERS wordt vanuit Jeddah in Saudi-Arabië aangestuurd door de familie Al Isra. Die zou ertoe bereid zijn om het project voor 20% te financieren. Voor de overige 80% zouden externe partners gezocht worden. ERS wordt in ons land geleid door Albert Van Rielaer. Indien alle plannen naar wens verlopen moet binnen de twee jaar kunnen gebouwd worden. De installatie zou dan in 2020 kunnen opstarten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.