Nieuws Antwerpen Antwerpenaars legden dak van Estadio Nacional

Antwerpenaars legden dak van Estadio Nacional

Antwerpenaars legden dak van Estadio Nacional

voetbalHet heeft niet mogen zijn. De Rode Duivels hebben het niet gehaald in het Estadio Nacional van Brasilia. Toch lieten de Belgen een sterke indruk na. En dan niet enkel de Rode Duivels. De Belgen hebben immers het dak aangeleverd van het voetbalstadion. Dat zal normaal de herinneringen aan de Belgen nog vele jaren levendig houden. En dan niet enkel aan de Rode Duivels.

Het dak van het ‘Estadio Nacional’ in Brasilia is immers uniek in zijn soort. Het beschermt tegen tropische zon en neerslag, laat maximaal licht door. De speciale kunststofplaten werden in dit opzicht aangeleverd door Bayer MaterialScience Tielt, die daarin de grondstof polycarbonaat van Bayer Antwerpen verwerkte.

Bayer MaterialScience in Tielt produceert platen uit het hightech polycarbonaat Makrolon®, dat onder meer gebruikt wordt in de productie van reiskoffers, beglazing voor o.a. landbouwwerktuigen, geluidswerende wanden langs autosnelwegen, serres, bushaltes, en lichtkoepels. Aan dat lijstje kan nu ook de 7.500 vierkante meter grote binnenring van het monumentale stadiondak van het Estadio Nacional worden toegevoegd. Voor het dubbelschalige hangdak werden 12 mm dikke Makrolon® UV 2099 platen gebruikt van langer dan 10 m, goed voor een totaalgewicht van ca. 110 ton.

De korrels die als basis dienen voor de productie van de platen werden aangeleverd door Bayer Antwerpen, dat dit jaar precies 25 jaar Makrolon® produceert. Gedurende de voorbije 25 jaar is het Antwerpse productiebedrijf uitgegroeid tot een installatie van wereldformaat, met vier productielijnen en twee verschillende productieprocessen, stelt woordvoerdster Ann De Bie. Bovendien huisvest Bayer Antwerpen ook het wereldwijde competentiecentrum voor Makrolon®, dat alle andere Bayer-polycarbonaatvestigingen ondersteunt in hun onderzoek naar innovatieve processen en hen begeleidt bij het uittesten van nieuwe procesparameters.

Het voormalige Estadio Mané Garrincha in Brasilia werd zo goed als volledig gesloopt en vervangen door een impressionante, cirkelvormige voetbaltempel. De ontwerpers van dit nieuwe Estadio Nacional kozen voor de platen van Bayer omwille van hun onbreekbaarheid en hun dubbelzijdige UV-bescherming gecombineerd met een uitstekende lichtdoorlaatbaarheid. Daarnaast is het materiaal ook nog eens relatief licht in vergelijking met andere materialen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.