Nieuws Antwerpen Antwerpenaren gaan jachthaven Cadzand uitbaten

Antwerpenaren gaan jachthaven Cadzand uitbaten

Antwerpenaren gaan jachthaven Cadzand uitbaten

bootjeOp een boogscheut van Knokke, net over de grens in Cadzand-Bad, starten volgend jaar de werken voor de bouw van een gloednieuwe jachthaven. De Antwerpse Royal Yacht Club van België, zelf kleine aandeelhouder in het project, zal vanaf 2016 instaan voor de uitbating.

Met een officiële ondertekening en een heildronk werd  in het RYCB- clublokaal op Linkeroever formeel de samenwerking bezegeld. Reeds enkele jaren is Cadzand aan een enorme uitbreiding begonnen. De Knokse Compagnie bouwde niet alleen al 130 appartementen maar plant er nog eens 450. Alles samen goed voor een investering van 100 miljoen euro. Niet toevallig zette de Knokse compagnie zich ook volop achter de plannen om Cadzand-Bad met een jachthaven uit te rusten. Het idee van een jachthaven ontstond toen bleek dat de strekdammen op het eind van het Kanaal(tje) van Retranchement moeten worden uitgebreid en versterkt. Die werken worden betaald door Rijkswaterstaat en worden geraamd op zo’n 35 miljoen euro. Tussen de bredere strekdammen is een jachthaven best mogelijk.

Al vrij snel kwamen de initiatiefnemers, verenigd in Yacht@Cadzand-bad, terecht bij de prestigieuze Antwerpse club. Niet zonder trots wijst gedelegeerd bestuurder Patrick Van den Bulck er op dat de RYCB werd verkozen uit vier kandiderende jachtverenigingen. Echt verwonderlijk is dat niet. De Antwerpse club heeft immers alle knowhow in huis. Van den Bulck exploiteert nu al de jachthavens in het Antwerpse Willemdok en op Linkeroever. Tegelijk kent hij ook het Nederlandse zeilgebeuren vermits RYCB al jaren instaat voor de exploitatie van de jachthaven Wolphaartsdijk aan het Veerse Meer.

“Beperkt”

 

In vergelijking met Breskens (meer dan 500 ligplaatsen) en Zeebrugge (250) zal de toekomstige Cadzandse jachthaven met zo’n 125 à 130 ligplaatsen eerder bescheiden zijn. Hoewel niemand van de initiatiefnemers dat wil gezegd hebben, is duidelijk dat Cadzand-jachthaven de jachthaven wordt van het mondaine Knokke. Op nauwelijks 10 minuten fietsen en een kwartiertje omrijden via Retranchement, is dat evident.

De eigenlijke uitbouw van de jachthaven – inclusief de bouw van een meldsteiger en een clubhuis, ontworpen door een Antwerps architectenbureau – zal twee miljoen euro vergen. Dat wordt aangebracht door Yacht@Cadzand-bad met vier grote aandeelhouders en zes kleinere. De grootste aandeelhouders – samen goed voor zowat 70 procent – zijn de Compagnie Het Zoute (19 procent), Roompot Vakanties, Oosterbaan Invest (Breskens) en Zeeland Vastgoed. De kleinere zijn naast de Antwerpse jachtclub (5 procent) de lokale hotelhouders terwijl ook de Rabobank zich achter het project heeft geschaard.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.