Nieuws Antwerpen Antwerps architectenbureau zorgt voor energiezuinige klassen

Antwerps architectenbureau zorgt voor energiezuinige klassen

Antwerps architectenbureau zorgt voor energiezuinige klassen

ANTWERPEN/MERKSEM – De leerlingen van het eerste leerjaar van Lagere School Groenendaal in Merksem zetten op hun eerste schooldag een gigantische stap. Het Antwerpse architectenbureau HUB ontwierp gloednieuwe parkklassen die energiezuinigheid, circulariteit en innovatieve architectuur combineren in het midden van een historisch park. Zo kan de energiefactuur op jaarbasis met enkele duizenden euro’s dalen.

Veel schoolgebouwen in Vlaanderen zijn hopeloos verouderd en slecht geïsoleerd. Scholen betalen zich blauw aan energie. De zes nieuwe parkklassen die HUB, dat ook het Antwerps stadhuis restaureert en herinricht, ontwierp voor Lagere School Groenendaal gooien het radicaal over een andere boeg, met een fors lagere energiefactuur tot gevolg.

“Energiezuinigheid is slechts één aspect van duurzaam bouwen”, benadrukt Koen Drossaert, founding partner en architect bij HUB. “We hebben alle bomen in het park geïnventariseerd, zodat de waardevolle exemplaren bewaard konden blijven. Om de ecologische voetafdruk te beperken, hebben we gekozen voor een zo compact mogelijke plattegrond. De hoofdstructuur van het paviljoen bestaat uit een CLT-constructie, een circulaire bouwtechniek die in Vlaanderen nog in ontwikkeling is.” CLT of Cross Laminated Timber is een methode waarbij massieve houten wanden, vloeren en daken worden geprefabriceerd, en dan gemonteerd worden op de werf.

Inhaaloperatie voor scholenbouw

De ontslagnemende Vlaamse regering investeerde 33 miljoen euro om het capaciteitstekort in de Antwerpse scholen op te vangen. In 2017 toverde HUB in hetzelfde Merksemse park al een kasteel om tot een schoolgebouw, dat was toen een pilootproject in het kader van die inhaaloperatie. De parkklassen breien een vervolg aan dat succesvol renovatieproject, en vervangen de huidige containerklassen voor het eerste leerjaar.

HUB, een bureau voor architectuur en stadsontwerp, werd in 2004 opgericht door architecten Koen Drossaert en Bart Biermans. Vanuit de vestiging in Antwerpen zijn ze actief in Vlaanderen, Brussel en Nederland. Het team telt 28 medewerkers.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.