Nieuws Antwerpen Antwerpse bedrijven bang voor stroomuitval

Antwerpse bedrijven bang voor stroomuitval

Antwerpse bedrijven bang voor stroomuitval

nucleairZeven van de tien ondernemers in Antwerpen en het Waasland zijn verontrust over een mogelijke stroomuitval komende winter. De bedrijven vrezen vooral financiële schade te ondervinden van een stroomonderbreking. Dat blijkt uit specifieke cijfers voor de regio Antwerpen-Waasland naar aanleiding van een rondvraag van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen.

Slechts 22% van de ondervraagden nam al preventief maatregelen. De nood aan informatie is bijzonder groot. Volgens berekeningen op basis van cijfers van het federaal Planbureau zou een uur stroomuitval in de winterperiode in de provincie Antwerpen 24.7 miljoen economische schade kosten.

‘De kostprijs per uur stroomuitval in onze provincie ligt beduidend hoger dan in de rest van Vlaanderen doordat hier het meest toegevoegde waarde wordt gecreëerd’, zegt Dirk Bulteel, directeur belangenbehartiging Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

‘Die 24.7 miljoen euro is de kost voor het eerste uur’, stelt Bulteel. ‘Opgesplitst bedraagt de schade aan de bedrijven en gezinnen respectievelijk 23,7 en 1 miljoen euro. De volgende uren zullen wellicht iets minder duur uitvallen.’

Toch groeit de ongerustheid over de stroomvoorziening. ‘81 % vreest vooral financiële schade te lijden door een stroomonderbreking. 8 op tien van de Antwerps-Wase bedrijven geeft duidelijk aan dat zij minstens een dag vooraf op de hoogte willen gehouden worden van wanneer de stroom afgekoppeld wordt en voor hoe lang deze onderbreking zal duren. Slechts 22 % procent van de responderende bedrijven nam al preventieve maatregelen’, somt Dirk Bulteel op.

Volgens gedelegeerd bestuurder van Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen, Jo Libeer is het duidelijk dat deze problematiek leeft bij de Vlaamse ondernemingen. ‘Op korte tijd kregen we meer dan 1.000 antwoorden binnen, waarvan dus 148 uit de regio Antwerpen-Waasland.’

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.