Tijdens het laatste kwartaal van 2015 betaalden de Belgische bedrijven 71,29% van hun facturen op tijd. Dat is een nieuw stiptheidsrecord. Dit is onder meer het gevolg van de verbeterde economische conjunctuur, maar ook de verbeterde liquiditeitspositie bij KMO’s speelt hierin een belangrijke rol. Vooral de verbetering in de provincie Antwerpen is opmerkelijk. Sinds 2010 betaalden de Antwerpse bedrijven hun facturen vaak laattijdig. Daar zit nu een sterke verbetering in. Een en ander blijkt uit een studie van het handelsinformatiekantoor Graydon uit Berchem.
Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development: “Uit onze nieuwe studie blijkt dat het Belgische bedrijfsleven zijn facturen stipter dan ooit betaalt. Dit is enerzijds het gevolg van het verbeterde economisch klimaat in ons land, maar er zijn nog verschillende andere verklaringen voor. Zo blijkt uit ons kmo-rapport dat de Belgische kmo’s vandaag, na enkele moeilijke jaren, een duidelijk verbeterde cash- en liquiditeitspositie hebben. Ook dit verklaart de betere betalingen. Deze leveren bovendien niet enkel voor de crediteur, maar ook voor de debiteur winst op aangezien die via een snelle betaling kortingen kan onderhandelen die een hoog rendement teweegbrengen. Een derde verklaring voor het verbeterde betaalgedrag is dat de crisis gezorgd heeft voor een sterke bewustwording van de problematiek rond cashbeheer. Veel bedrijven zijn daardoor nu beter georganiseerd om betalingen snel en vooral efficiënt binnen te halen.”
Toch blijft het aantal wanbetalingen (meer dan 90 dagen na afspraak) met bijna 9% bijzonder hoog. Bedrijven die hier het slachtoffer van worden, zien hun liquiditeitspositie sterk aangetast. Het probleem moet dus verder ingedijkt worden en verdient alle aandacht.
De verbetering van het betalingsgedrag is vooral opmerkelijk in de provincie Antwerpen. Tijdens het vierde kwartaal van het lopende boekjaar betaalden 67% van de ondernemingen hun rekeningen binnen de vooropgezette termijn. Dit is de beste prestatie sinds de diepgang van 2010. 14% van de bedrijven had een betalingsachterstand tot 30 dagen, 4% betaalde 31 tot 60 dagen te laat en 2% was 61 tot 90 dagen te laat. 11% van de Antwerpse bedrijven blijkt volgens Graydon een betalingsachterstand van meer dan 90 dagen te hebben.
De Graydon studie toont aan dat alle regio’s er qua betaalgedrag op vooruitgaan. Vooral in het Brusselse gewest is de stijging spectaculair. Daar worden gemiddeld 72,89% van de facturen op tijd betaald. In Vlaanderen worden 70,76% van de facturen op tijd betaald – een nieuw record. En ook in Wallonië betalen bedrijven steeds stipter. Tijdens het laatste kwartaal van 2015 werden 69,41% van de facturen daar keurig op tijd betaald.
Wat de sectoren betreft, noteert Graydon in de meeste branches een verbetering van het betaalgedrag. Enkele sectoren, zoals die van de reisbureaus, de drukkerijen en het vervoer over water, vormen hierop een uitzondering.
Uit de studie blijkt tot slot dat het betaalgedrag van de federale overheid er voor het vierde kwartaal op achteruitgaat. We noteren met 67% tijdige betalingen en 8% facturen die meer dan 90 dagen te laat betaald worden de zwakste score sinds 2008.
Eric Van den Broele: “Het probleem situeert zich bijna uitsluitend op de FOD Justitie. Indien de federale overheid er echter in zou slagen de nieuwe wet op het B2B-betaalverkeer uit 2013 toe te passen, zou dat een enorme liquiditeitsboost voor het Belgische bedrijfsleven betekenen.”
Graydon biedt informatieoplossingen op het gebied van Credit Management, Risk & Compliance en Marketing Informatie. Met deze diensten helpt Graydon bedrijven toegang te verkrijgen tot kapitaal, kennis op te bouwen ter versteviging van hun concurrentiepositie en te voldoen aan de groeiende vraag naar transparantie. Graydon bouwt op een netwerk van 130 internationale databases in 100 landen met hierin informatie over meer dan 90 miljoen bedrijven. Al meer dan 125 jaar verwerken Graydon’s informatiespecialisten de up-to-date financiële, commerciële en transactiegerelateerde bedrijfsinformatie tot innovatieve en betrouwbare informatieoplossingen.